Sněmovna navrhla osobnosti k vyznamenání. Čaputová žádné nedostane

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek jednala mimo jiné i o návrzích na prezidentská vyznamenání. Prezidentovi Petru Pavlovi předloží seznam schválených návrhů osobností, které si podle poslanců zaslouží státní vyznamenání. Původní seznam obsahoval celkem 159 jmen.

Z nich však část neuspěla. Byla mezi nimi například bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, které chtěla Sněmovna původně propůjčit Řád Tomáše Garrigua Masaryka, od návrhu ale odstoupila poté, co jí před dvěma týdny propůjčil Pavel nejvyšší české vyznamenání Řád Bílého lva.

Mezi neúspěšnými kandidáty na státní vyznamenání byli i letos Ctirad a Josef Mašínovi, jejichž vyznamenání je každoročně předmětem sporů. Stejně tak se nedostalo ani na youtubera Karla Kováře známého pod pseudonymem Kovy nebo exprezidenta Miloše Zemana, kterého chtěl vyznamenat poslanec Radek Vondráček (ANO).

[chooze:article;value:557889]

​Naopak mezi osobnostmi, které Sněmovna vyznamenat chce, je například arcibiskup Jan Graubner, kterého ještě jako kněze pronásledovala StB. Vyznamenání chtějí poslanci i pro bývalou první dámu Dagmar Havlovou, herce Marka Ebena či Petra Nárožného nebo pro spisovatele Jaroslava Rudiše.

Vysoký byl také počet návrhů na vyznamenání in memoriam. Medaili od prezidenta by tak posmrtně mohli dostat romský aktivista Čeněk Růžička, který se zasloužil o vznik památníku na místě koncentračního tábora v Letech, členové i pomocníci operace Anthropoid, která vedla k úspěšnému atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, písničkář Karel Kryl nebo herec Norbert Lichý.

Obzvlášť výraznou osobností, která se ve Sněmovně projednávala, byl nedávno zesnulý spisovatel Milan Kundera, který poslední roky života strávil ve Francii. "Mám obrovskou radost, že Sněmovnou prošel můj návrh, aby Řád Bílého lva in memoriam dostal spisovatel Milan Kundera," radoval se na sociální síti X Andrej Babiš (ANO), který ho na vyznamenání navrhl.

Loni prezident Petr Pavel vyznamenal například Martu Kubišovou nebo Viktora Preisse (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.