Sněmovna nestíhá projednávat zákony. Může za to opozice, tvrdí vládní poslanci

Mimořádné schůze nebo zařazování mimořádných bodů do jednání Sněmovny, to jsou časté nástroje současné opozice. Podle koalice se tak ze Sněmovny stává debatní kroužek o věcech, které tam nepatří, kvůli čemuž pak nezbývá čas třeba na některé evropské zákony. Opozice to ale odmítá.

"Sněmovna má vždy možnost si ty naše body zařadit třeba na mimořádné dny, my jsme připraveni tady být stále," tvrdí například místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Podle Radima Fialy z SPD jde navíc o důležitý nástroj opozice. "Žijeme v demokratickém státě. Jestliže má vláda 108 hlasů, tak nás vždy přehlasuje. Ale my právě proto děláme ty mimořádné schůze, aby se o tom psalo," tvrdí.

[chooze:article;value:500399]

"I minulá opozice a současná vláda Petra Fialy zdržovala třeba ohledně EET. Nicméně je vidět větší nasazení u hnutí ANO a SPD. Například Tomio Okamura dokáže řečnit hodiny," popisuje vývoj ve sněmovně politolog Milan Školník.

Podle vládní koalice to současná opozice se zdržováním už přehání. Protahuje se totiž i schvalování programů před jednotlivými schůzemi. "Nikde na světě se nedebatuje hodiny nebo desítky minut o změnách programu každý den," myslí si Marek Výborný z KDU-ČSL.

"My tu máme zákony ještě od minulé vlády, které se doteď nepodařilo projednat. Znamená to, že České republice hrozí pokuty. Ale je vidět, že kolegům z ANO a SPD je to úplně jedno," dodává pak poslanec za STAN Ondřej Lochman.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.