Sněmovna opět přerušila jednání o manželství pro všechny. Na hlasování nedošlo

Poslanci pokračovali v úvodní debatě, tedy prvním čtení o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry, kterou ve středu otevřeli, ale nedokončili. A dokončit se ji stále nepodařilo. Na 12:15 byl totiž naplánovaný pevně zařazený bod o zvláštní ochraně v případě násilí na pedagogických pracovnících.

Klub SPD navrhl zákon o stejnopohlavním manželství odmítnout. Poslanec Karel Haas (ODS) navrhl ho vrátit k přepracování.

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je mají nyní pouze muž a žena.

"Občané, kteří mají jinou sexuální orientaci, než je ta heterosexuální, jsou úplně stejní lidé jako my. Nejsou to lidé druhé kategorie," prohlásila poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Ta také promluvila o příběhu svých dětí. Jeden z jejích jednovaječných dvojčat je totiž homosexuál. "Když budou chodit do práce, doufám, že budou pracovat a platit řádně daně, ale když si najdou životního partnera, tak jenom jeden z nich bude moct uzavřít trvalý svazek a druhý ne," uvedla.

[chooze:article;value:507042]

"V naší zemi se říká, že je věřících málo, ale zase zkusme se na to podívat planetárně, ať je to křesťanství, judaismus nebo i ten islám, ale i další tradice. Tak je tady většinové přesvědčení, že se jedná o svazek muže a ženy," řekl o manželství poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Změny by se dotkly především vzniku společného jmění, nároku na vdovský a vdovecký důchod nebo práva a povinnosti k dětem, které vychovávají. Registrované partnerství, do něhož mohou stejnopohlavní páry vstupovat nyní, by tak prakticky zaniklo.

Interpelace na členy vlády, které předcházely tomuto bodu, trvaly jen 34 minut a nebyl přítomný žádný člen vlády, ke kterému směřovaly dotazy opozice.

[chooze:article;value:478566]

"Paní ministryně Langšádlová (ministryně pro vědu, výzkum a inovace, TOP 09, pozn. red.), děkujeme za přítomnost. Drží službu evidentně, aby tady mohla Poslanecká sněmovna vůbec jednat," poznamenala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

"Já to nechci úplně hrotit, souhlasím s tím, že není úplně správně, že tady nejsou ministři, i když většina z nich je včetně premiéra na zahraničních cestách," přiznal šéf klubu ODS Marek Benda.

Sněmovní výbor pro obranu bude odpoledne na svém zasedání řešit také údajné spory ministryně obrany Jany Černochové (ODS) s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Jejich neshody se mají týkat povyšování, schvalování zahraničních cest nebo personálního obsazování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.