Sněmovna probírá důchody. Babiš dostal za úkol zdržovat

Další úpravu už projednávané důchodové reformy ve středu oznámil ministr Marian Jurečka. A to zastropování věku odchodu do důchodu. Právě to byl jeden z nejvíc kritizovaných parametrů návrhu.

"Poroste to maximálně o jeden měsíc a bude také ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na té hranici 67 let, kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050," řekl Jurečka ve Sněmovně. 

[chooze:article;value:575252]

Jurečka se dostal ke slovu zhruba o půl čtvrté odpoledne, kdy si poslanci po více než šesti hodinách odhlasovali program mimořádné schůze. Řečnický pult hned od začátku schůze totiž obsadil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že ho Alena Schillerová (ANO) pověřila obstruovat, tak bude mluvit dlouho.

Středeční jednání tak patřilo hlavně opozičním poslancům. Vystupovali totiž hlavně řečníci s přednostním právem z ANO a SPD. A stejně jako se Piráti inspirovali u hnutí ANO heslem Lepší opozice, tak si zas SPD vypůjčilo slogan hnutí ANO z krajských voleb. "My vrátíme lidem to, co jim Fialova vláda vzala," prohlásil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle koaličních poslanců jsou ale obstrukce opozice už tak trochu evergreen.

[chooze:article;value:576456]

Očekává se, že jednání potrvá až do půlnoci a ráno bude pokračovat. Poslanci jsou připraveni o důchodové reformě pak jednat i v pátek

Mimořádná schůze má dva body, prvním je právě důchodová reforma a druhým takzvaná velká mediální novela, jejíž součástí je zvýšení koncesionářských poplatků.

Jednání vlády

Na jednání ve středu ještě dorazil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Ten totiž svou demisi podal k 11. říjnu, stále tak zůstává členem kabinetu. 

Poté bude jeho místo zrušeno a agenda se přesune pod ministerstvo spravedlnosti. Podle šéfa resortu Pavla Blažka (ODS) pak fakticky povede Legislativní radu vlády její současný místopředseda Jan Kněžínek.

[chooze:article;value:576510]

Nedorazil už naopak předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho náhradníka má ve čtvrtek představit hnutí STAN. 

Kabinet schválil novelu školského zákona, která má nastavit pravidla fungování školských psychologů a speciálních pedagogů. Zabýval se také novelou zákona o elektronizaci zdravotnictví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.