Sněmovna schválila novelu stavebního zákona. Postačí jedna žádost a jedno razítko

Poslanecká sněmovna v pátek ve třetím čtení jednomyslně schválila nový stavební zákon. Předcházely tomu měsíce sporů mezi opozicí a koalicí, nakonec se ale všechny strany dokázaly shodnout. Zákon by měl výrazně zkrátit proces žádosti o stavební povolení.

Tou největší změnou, kterou novela přinese, je že stavební povolení bude nově fungovat na principu jeden úřad, jedno řízení a jedno razítko. Nebude už tak nutné při žádosti obcházet jednotlivé úřady a žádat je o povolení. Postačí jen navštívit stavební úřad, který si následně všechna nutná povolení obstará.

[chooze:article;value:490905]

Na každou stavbu by měl totiž v budoucnosti existovat jeden elektronický spis, který bude mezi příslušnými úřady kolovat. Zásadně se také zkrátí lhůty, které budou úřady mít na vyřízení žádosti. Například po předložení kompletní žádosti o povolení ke stavbě rodinného domu by ho měl úřad vydat do 30 dnů. Maximálně však bude lhůtu možné prodloužit na 60 dnů.

Novela nyní poputuje do Senátu, který ji musí ještě schválit. Následně přistane na stole prezidenta Petra Pavla k závěrečnému podpisu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.