Sněmovna schválila novelu zákoníku práce. Zaměstnance čekají velké změny

"Je to především transpoziční novela, kde dochází k transpozicím dvou směrnic, a to sice Směrnice o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v Evropské unii a také Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob," vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novelu provázely velké diskuze ve výborech. Nakonec pro ni ve třetím čtení hlasovalo 145 zákonodárců ze všech klubů, proti byl jen jeden. Nyní zákon zamíří do Senátu, a pokud jej horní komora schválí, měl by ho podepsat prezident.

Nově například půjde pracovní smlouva uzavřít obyčejným e-mailem. Písemnosti bude moct zaměstnavatel posílat elektronicky. To se týká například výpovědí. Musí k tomu ale mít souhlas zaměstnance a dokument musí přijít na soukromý e-mail. "To, že přijde výpověď na e-mail, na který to nečekáte, určitě nebude možné," upozornila dříve advokátka Lucie Kalašová.

[chooze:article;value:506874]

Práce z domova bude nadále možná po dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nařídit půjde jen v krajních případech, jako by byla například další pandemie. Za práci z domova dostanou zaměstnanci peníze jako náhradu nákladů. Nově tedy vznikne paušál minimálně 2,80 koruny za každou odpracovanou hodinu.

Lidé, kteří mají dohodu o provedení práce či o provedení činnosti, dostanou nárok na dovolenou. Ta se bude počítat od délky pracovní doby. "Bude se to počítat, jako byste pracovali na poloviční úvazek," uvedla advokátka Kalašová.

Pokud dohodář odpracuje za 12 měsíců minimálně 180 hodin, bude mít právo zažádat o trvalý pracovní poměr. Zaměstnavatel bude muset odmítnutí písemně zdůvodnit.

[chooze:article;value:509630]

Zaměstnavatel také musí dát dohodáři harmonogram práce na nejméně tři dny dopředu. Na změně v kratší lhůtě se mohou domluvit, pokud ji ale zaměstnavatel nezruší včas, musí zaplatit směnu v plné výši.

Zároveň novela přináší velké změny pro rodiče. Jejich zaměstnavatel jim bude muset umožnit práci na dálku, pokud mají děti do devíti let. Týká se to i těhotných žen a lidí pečujících o osoby závislé na péči. Případné odmítnutí bude muset také písemně zdůvodnit.

Významné změny zákoníku práce. Ulehčí život rodičům, říká advokátka (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.