Sněmovna schválila přísnější podmínky pro předčasné důchody a pomalejší růst penzí

Ve středu v devět hodin ráno se v Poslanecké sněmovně opět sešli poslanci, aby pokračovali v debatě o změnách v pravidlech pro udělování důchodů. Novela zákona o důchodovém pojištění si podle vlády klade za cíl dosáhnout dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému. Prostředkem k tomu má být snížení motivace k odchodu do předčasných důchodů.

Změnit se mají taky pravidla pro valorizaci důchodů. Ta se má zpomalit. Na růst inflace norma plánuje reagovat pomocí dočasného přídavku k penzím. Opozici se ale vládní návrh silně nelíbí. Na předchozích jednáních se proto uchylovala k obstrukcím. "Pan Jurečka navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a pracovali déle," zlobil se například na pátečním jednání Sněmovny předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

[chooze:article;value:514862]

Zdržování se ale hned na začátku středečního jednání pokusila vládní koalice zabránit. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob navrhl pevný čas hlasování ve 12:30. Proti tomu se postavila opozice. Předsedové opozičních poslaneckých klubů Alena Schillerová (ANO) a Radim Fiala (SPD) vyzvali Sněmovnu, aby o novele hlasovala až na konci srpna.

Sněmovna nakonec většinou hlasů přijala Jakobův návrh. "Slyšeli jste slovo totality," okomentoval následně toto rozhodnutí předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

[chooze:article;value:513894]

O samotné novele se hlasovalo až po jedné hodině odpolední, a to kvůli množství předložených pozměňovacích návrhů, především z pera opozičních poslanců. Pro hlasovalo 86 ze 155 přítomných poslanců. Zákon teď musí schválit ještě Senát a podepsat prezident.

Podle opozice ale vládní koalice zákon protlačila v rozporu s jednacím řádem Sněmovny. "Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, hnutí ANO považuje za svou povinnost obrátit se na Ústavní soud," prohlásila Schillerová a označila současné volební období za černé období české demokracie. Podle Radima Fialy se SPD k případné žalobě připojí. Dodal, že vláda chce peníze, které sebere důchodcům, dát na zbrojení.

[chooze:article;value:514391]

Vládní strany si schválení novely naopak pochvalují. "Současným i budoucím důchodcům důchody dál porostou a každoročně se budou navyšovat o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd," zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že jde o návrat systému před rok 2018.

Dodal také, že dalším z hlavních úkolů novely bylo napravit neférový stav, kdy bylo výhodnější odejít do předčasného důchodu než do standardní penze. Současná novela podle Jurečky není celou důchodovou reformou, ale jen jejím prvním krokem, který má narovnat současný pokřivený systém. "Děláme to proto, aby tady byly důstojné důchody pro děti a vnoučata současných starobních důchodců," prohlásil dále Jurečka.

Podívejte tiskovou konferenci po jednání Poslanecké sněmovny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.