Sněmovna schválila zásadní zákony. Dotknou se Čechů i Ukrajinců

Zákon o změnách v povinném ručení podpořilo v pátek 151 poslanců. Změna zavádí povinné ručení pro vozidla, která se v posledních letech stále častěji objevují v silničním provozu a majitelé za ně dosud pojištění neplatili.

"Jde o elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory, motorová golfová vozítka a podobně," vyjmenoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už v letošním srpnu. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Dále Sněmovna schválila možnost pro ukrajinské uprchlíky si o rok prodloužit dočasnou ochranu. Ta jim umožňuje mít zdravotní pojištění, přístup ke vzdělání a také v Česku pracovat. Pro byly všechny strany s výjimkou SPD.

[chooze:article;value:529438]

​Sněmovnou prošla také novela energetického zákona, která umožní vznik komunitní energetiky. "Občanům, menším obcím a malým podnikatelům se velmi usnadní přístup k lokálně vyrobené energii, zvýší se podíl obnovitelných zdrojů na celkovém mixu, sníží se závislost na fosilních palivech. Zákon významně posílí decentralizaci zdrojů, která je klíčová pro energetickou bezpečnost. Také přispěje k ochraně naší planety pro budoucí generace," uvedla pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Zákon umožní zakládání energetických společenství a možnost sdílení energií mezi více odběrnými místy. Pokud bude mít například obecní úřad na střeše solární panely, bude moci energii z nich sdílet s dalšími budovami či použít v jiné části obce, třeba na sportovišti. Stejné to bude u bytových domů a bytů.

Zákon také bude více chránit zranitelné zákazníky, tedy ty, kteří jsou třeba ze zdravotních důvodů závislí na elektrické energii, třeba na dýchacích přístrojích a musí tak mít zvláštní opatrní proti odpojení od energie.

Podévejte se na reportáž TV Nova o změnách v povinném ručení, které v pátek schválili poslanci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.