Sněmovna schválila změny minimální mzdy. Ta by měla postupně růst

Poslanecká sněmovna se v pátek ráno sešla na své 108. schůzi. Hlavním bodem schůze byly vládou navrhované změny v systému minimálních a zaručených mezd. Do zákona se mají dostat v rámci změn v zákoníku práce.

Změny už na jaře představil ministr práce a sociálních zemí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novela má přinést postupné zvýšení minimální mzdy na 47 % té průměrné (momentálně je na úrovni asi 41 %), a naopak zjednodušit systém takzvaných zaručených mezd, který v soukromé sféře prakticky ruší. Novela má také do zákoníku zapracovat evropskou legislativu.

Kritiku části opozice vyvolalo to, že jde o třetí vládou navrženou změnu zákoníku práce během krátké doby. Někteří opoziční poslanci ale změnu podporovali. "Máme volné hlasování," zdůraznil už před hlasováním nový místopředseda Sněmovny za ANO Aleš Juchelka.

[chooze:article;value:547345]

Poslanci k zákonu schválili několik pozměňovacích návrhů. Ty mají umožnit například vyšší příplatky k platu, umožnit 24hodinové směny a podporu vzdělávání ve zdravotnictví, nebo podpořit horníky, kteří v práci utrpěli zranění.

Dále šlo především o technické změny a změny schválené sociálním výborem. Pro novelu jako celek hlasovalo 125 poslanců ze 147 přítomných. Proti jich bylo jen 17.

Zákon nyní zamíří k projednání do Senátu a poté případně k podpisu prezidentovi. Vláda by chtěla, aby novela platila od letošního podzimu. Dalšími tématy 108. schůze byl například návrh zákona o veřejných kulturních institucích, který vláda také schválila, nebo zavedení Dne samizdatu. Ten bude platit od roku 2025 a připadat bude na 12. října.

Schillerová: Je normální, že rostou mzdy. Nevím, z čeho mám mít radost:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.