Sněmovna zrušila automatické zakládání datových schránek. Lidé o ně budou žádat

Sněmovna řešila změny v zakládání datových schránek. Lidé podle schválené novely mohou získat datovou schránku i nadále v případě, že by si o ni zažádali. Povinné však zůstanou od nového roku pro živnostníky i podnikatele.

Automatické zavedení datových schránek bylo loni schváleno jako součást zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy.

[chooze:article;value:472383]

Právnické osoby, OSVČ i lidé, kteří elektronicky žádají úřady o různé příspěvky, měli povinně využívat státem zřízenou datovou schránku a stát s nimi měl komunikovat výlučně touto formou. Nakonec od toho vláda ustoupila.

"Pozitivní motivace, to znamená nenutit někoho do něčeho, ale pozitivně ho motivovat, je rozhodně lepší. Ještě si vezměme, v jaké situaci se teď lidé v Česku nacházejí, z čeho všeho mají strach. A teď by se ještě v lednu objevila nějaká povinnost, které by mnozí z nich nerozuměli," obhajoval kroky ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Hnutí ANO neuspělo s pozměňovacím návrhem, že by se automatické zavádění datových schránek odložilo až na polovinu roku 2024. Prostřednictvím datových schránek mohou jejich majitelé žádat o výpis z rejstříku trestů nebo například získat výpis bodů řidiče.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.