Sněmovní výbor zveřejnil dokument o Trumpově roli v událostech z 6. ledna

Zveřejnění zprávy čítající 814 stran přichází poté, co vyšetřovací komise během 18 měsíců vyslechla více než 1 000 svědků, uspořádala 10 slyšení a získala miliony stran dokumentů. Vyslechnutí svědci, od mnoha Trumpových nejbližších spolupracovníků přes orgány činné v trestním řízení až po některé ze samotných účastníků výtržností v Kapitolu podrobně popsali Trumpovo jednání během týdnů před vzpourou a také to, jak jeho masivní nátlaková kampaň s cílem zvrátit jeho porážku v prezidentských volbách přímo ovlivnila ty, kteří 6. ledna 2021 při nepokojích násilně vnikli do Kapitolu.

"Hlavní příčinou událostí 6. ledna byl jeden muž, bývalý prezident Donald Trump, kterého následovalo mnoho dalších," cituje AP ze zveřejněné zprávy. "Bez něj by se žádná z událostí 6. ledna nestala." Povstání vážně ohrozilo demokracii a "ohrozilo životy amerických zákonodárců", konstatoval sněmovní výbor.

[chooze:article;value:480297]

V předmluvě k závěrečné zprávě odstupující předsedkyně parlamentu Nancy Pelosiová uvádí, že získaná zjištění by měla být "jasnou výzvou všem Američanům, aby bedlivě střežili naši demokracii a dali svůj hlas pouze těm, kteří dbají obrany naší ústavy".

Osm kapitol dokumentu popisuje do značné míry podobně jako slyšení komise letos v létě mnoho aspektů sofistikovaného plánu, který Trump a jeho poradci vymysleli, aby se pokusili zvrátit výsledky prezidentských voleb, ve kterých Trumpa porazil Joe Biden. Popisují jeho nátlak na státy, federální úředníky, zákonodárce a viceprezidenta Mika Pence, s cílem porušit zákon.

https://twitter.com/AP/status/1606122072928829440?cxt=HHwWgICy7YDhi8osAAAA

Trumpova opakovaná a nepravdivá tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech, doprovázená podporou na sociálních sítích vyvolala podle výboru ohlas u jeho příznivců a sám Trump udělal jen málo pro to, aby je zastavil, když se rozhodli násilně vtrhnout do Kapitolu.

Zveřejnění usvědčujících závěrů rozsáhlého vyšetřování přichází v době, kdy se Trump znovu uchází o prezidentský úřad a zárověň čelí dalším federálním vyšetřováním zejména kvůli přechovávání tajných dokumentů v jeho floridském sídle. Tento týden je pro Trumpa obzvláště náročný, protože se očekává, že výbor Sněmovny reprezentantů zveřejní jeho daňová přiznání poté, co se léta zasazoval za jejich utajení.

Komise složená ze sedmi demokratů a dvou republikánů v pondělí oficiálně předala závěry svého vyšetřování ministerstvu spravedlnosti s doporučením, aby bývalého prezidenta začalo trestně stíhat kvůli čtyřem trestným činům včetně napomáhání povstání. Ačkoli závěry komise nejsou právně závazné, jsou závěrečným prohlášením výboru po jeho rozsáhlém, rok a půl trvajícím vyšetřování.

Trump se pokusil zprávu zdiskreditovat a členy výboru označil za "zločince a darebáky", když pokračoval ve smyšleném zpochybňování své prohry v roce 2020. V reakci na doporučení komise k zahájení trestního stíhání Trump uvedl: "Tito lidé nechápou, že když jdou po mně, lidé, kteří milují svobodu, se kolem mě shromáždí. To mě posiluje."

VIDEO: Výbor amerického Kongresu má jasno. Doporučil obžalovat Trumpa ze čtyř zločinů

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.