Sněmovnou prošla nová pravidla pro nakládání s kratomem. Chránit mají hlavně děti

Poté, co ve čtvrtek projednali 9 ze 14 bodů schůze, měli v pátek poslanci na programu závěrečná čtení. Schválili mimo jiné pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Novela má ochránit před těmito látkami především děti. 

Látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC by měly být tedy dostupné pouze pro dospělé, podobně jako například alkohol. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti, méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí lidé. Prodejci by museli podle novely splnit různé podmínky, platit má zákaz veřejné reklamy.

[chooze:article;value:552709]

Někteří poslanci ANO namítali, že novela obsahuje mimo jiné i omezení pravomocí hygieniků v dozoru nad provozem restaurací. Podle nich taková změna do předlohy o návykových látkách nepatří.

Na programu schůze byl také zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Ten by měl přinést vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy. Do vládní předlohy poslanci doplnili například zákaz prodeje zemědělské půdy subjektům sídlícím mimo Evropskou unii.

Všechny zmíněné zákony dostanou k projednání zástupci horní komory parlamentu, tedy Senátu.

Posledním bodem programu mimořádné schůze bylo krácení doby oddlužení ze současných pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, k tomu se ale zákonodárci na páteční schůzi nedostali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.