Sněmovnu čeká další velká bitva. Do třetího čtení míří změny v důchodech

Jednací řád říká, že schvalovat zákony Sněmovna může jen o středách a pátcích. Právě do pátku se tak zřejmě schvalování sporné novely protáhne.

Úvodní debata k vládní předloze o zpomalení řádných valorizací trvala více než 13 hodin, druhé čtení zas zhruba osm. Opozice slibuje, že na středečním jednání bude věcná.

"Jako SPD budeme hlasovat proti tomuto návrhu ve třetím čtení. Budeme znovu vznášet argumenty a budeme říkat, jak bychom to dělali my," řekl předseda Poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala.

Hnutí SPD chce, aby lidé s předčasnou penzí měli možnost přivydělat si až tři čtvrtiny minimální mzdy na běžné pracovní smlouvy. Budou se také snažit prosadit návrhy, které by zvedly základní výměru důchodu nebo by zrušily krácení předčasných penzí těm, kteří hradili odvody aspoň 45 let. Podle stanoviska sociálního výboru by ale pozměňovací návrh neměla Sněmovna přijmout. Šanci na úspěch zřejmě nebude mít ani hnutí ANO.

[chooze:article;value:508253]

​"My máme připravených asi pět pozměňovacích návrhů. Od těch nejambicióznějších, abychom vrátili ten stav do původního stavu, až po ty, které tam dělají aspoň částečnou nápravu," uvedla předsedkyně Poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Mezi pozměňovacími návrhy je třeba úprava už dřív schváleného snížení důchodů prominentů komunistického režimu. Hnutí chce, aby se snížení týkalo i představitelů Československé strany lidové a Československé strany socialistické.

[chooze:article;value:510667]

​"Myslím si, že jejich návrhy vedou k tomu, že ten systém by nebyl do budoucna udržitelný, že by nebyl schopen garantovat důstojné důchody pro děti a vnoučata současných starobních důchodců. Proto to děláme, děláme to s tím dlouhodobým výhledem," odmítá změny ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kabinet chce, aby většina změn kolem valorizací penzí začala platit od letošního září.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.