Sníh a dopravní kolaps v Česku. Ministr Kupka ale silničáře pochválil

Při hustém sněžení, které zasáhlo Česko, napadlo za velmi krátkou dobu na některých místech až 10 centimetrů sněhu. To znamenalo výzvu pro české silničáře a železničáře, stejně jako pro dodavatele elektrického proudu. Udržení komunikací v provozu nebylo jednoduché.

Ministr dopravy Martin Kupka je ale s nasazením silničářů i železničářů spokojený. "Naši technici i technici Českých drah od časných ranních hodin zasahovali, likvidovali popadané stromy a poškozené trakční vedení," popsal jejich práci Kupka.

[chooze:article;value:476432]

Kupka dle svých slov údržbu dopravních komunikací celou dobu sledoval. "Všichni, kteří měli ruce a nohy, se snažili odstranit následky rychlého sněžení. Dnešek ale ukázal, že lidská síla a práce mají své limity a stejně tak lidská připravenost," hájil silničáře Kupka.

Silničáři na konci listopadu prohlásili, že jsou na zimu připraveni. V pohotovosti měly být stovky sypačů připraveny solit silnice. I soli mají dostatek. "Máme soli dost, i o nějakých 15 procent více než v minulých letech," sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

I tak ale nastal kolaps a silničářům nepomohlo ani předchozí podsolování, které mělo usnadnit příchod prvního sněhu. Sněhová kalamita totiž byla nečekaně prudká a sníh nedělal problémy jen na povrchu silnic. Potíže představoval i na elektrickém vedení nebo na železnicích.

[chooze:article;value:477703]

Za hlavního viníka problémového odklízení sněhu považuje ministr skutečnost, že sníh byl mokrý a těžký. "Sněžilo hustě a ten těžký sníh způsobil něco, čemu se dá jen obtížně zabránit. Deset centimetrů sněhu není nic dramatického, ale to, že byl mokrý, přineslo komplikace," dodal Kupka.

Silničáři mají ale i tak být na zimu připravení. Podle Kupky mají na boj se sněhem dostatek pohonných hmot i posypu. Lidem také slíbil připravovanou novinku pro boj s kalamitami. "Chtěli bychom veřejnosti v blízké době představit nový nástroj, aby se lidé mohli informovat, jak se daří udržovat komunikace i v případě kalamitních situací," zakončil Kupka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.