Sníh mizí, hory ale dál lákají lyžaře. Areály nasadily sněžná děla

Přívaly sněhu ze začátku února vystřídala silná obleva. Sníh rychle mizí i na horách. Tam se ale podle předpovědi zima vrátí.

"Je to nahoru a dolů. Máme krásnou zimu, pak se to zvrtne a máme abnormálně teplé počasí," uvedl Josef Kocurek, provozovatel lyžařského areálu.

Podle meteorologů napadne do 30 centimetrů sněhu. V Krkonoších a Jizerských horách až 60 centimetrů. A nejen o víkendu bude mrznout. "Na přelomu února a března bude v horských oblastech převážně slunečno. Teploty se ale budou pohybovat pod bodem mrazu," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:491314]

Právě na sníh zimní střediska čekají. Podmínky po oblevě za moc nestojí. Lyžařské areály musely nasadit sněžná děla. Výjimkou jsou snad jen nejvyšší partie hor, třeba v Jeseníkách.

"Na Ovčárně máme zhruba 70 centimetrů sněhu, takže ta obleva s tím až tak moc nezacvičila," konstatoval Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.

Prudké střídání teplot mnohé od návštěvy hor odrazuje. Přitom období jarních prázdnin je pro zimní střediska hlavní sezóna. "Lidé spíše čekají. Vyčkávají a objednávají pobyty na poslední chvíli," sdělil Jan Kudláček, ředitel horského hotelu Kohútka.

Opatrní by měli být na cestách hlavně řidiči. Ke sněžení a větru se může přidat i náledí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.