Snímky dětí vedle nahých aktů. K fotkám na české síti se dostane kdokoliv

[chooze:gallery;value:34462]

​Rajče patří stále mezi oblíbené české sociální sítě, využívají ji i lidé ze zahraničí. To má však svou stinnou stránku. Fotky na Rajčeti si lze prohlížet bez zásadnějších omezení, čímž vzniká problém. Portál totiž často využívají české rodiny i instituce, aby zde sdílely fotky dětí z různých akcí a dovolených. Zároveň tam ale někteří lidé sdílí erotický obsah.

Dochází tak k paradoxním situacím, kdy vedle fotek dětí z mateřských a základních škol jsou telefonní čísla na společnice z Dubaje či záběry erotických hrátek českých studentek. Mezi nejnavštěvovanějšími alby se dají v některých případech najít fotky dětí na dovolených u moře.

Školky a školy dávají na Rajče snímky ze školních besídek, plavání či oslav narozenin. Kdo na Rajče přijde a chce si je prohlédnout, tak se nemusí registrovat, a dokonce ani nic zadávat do vyhledávače, tato alba mu vyskočí mezi nejnovějšími příspěvky.

[chooze:article;value:519620]

Hned na první stránce nejnavštěvovanějších alb je mezi záplavou snímků označených 18+ album fotek z koupání v Ústeckém kraji, kde jsou na úvodním snímku dvě malé holčičky v plavkách s nanukem. Podobně je tomu na dalších stránkách.

Ohrožení soukromí a bezpečnosti

Ohledně sdílení dětských fotek na internetu, kde se k nim mohou dostat i neregistrovaní uživatelé, oslovila redakce TN.cz dvě odbornice – IT právničku a šéfku organizace Open Content, která se zabývá osvětou v oblasti práva na internetu, Lucii Smolku a IT právničku Annu Drgovou, která působí v advokátní kanceláři smpl_legal a zaměřuje se na propojení práva a technologií.

"Sdílení fotografií dětí na internetu, zejména pokud jsou veřejně dostupné, je problematické a ohrožuje jejich soukromí a bezpečnost. Pokud se jedná o snímky, které děti zobrazují v plavkách nebo jinak spoře oděné, případně v situacích, které mohou být považovány za ponižující, nedůstojné či vzbuzující erotické fantazie (např. fotografie na nočníku, slintající děti, děti špinavé od jídla), je to vstupenka k využití fotografií původně nezamýšleným a nevhodným způsobem," uvedla Smolka.

Jak upozornila Drgová, nahráním fotky do on-line prostoru, tedy na sociální sítě, cloudové uložiště a podobně, se začíná vytvářet digitální stopa dítěte, která zůstává v útrobách kyberprostoru ve většině případů v nějaké podobě navždy: "Není vůči dítěti fér vytvářet digitální stopy bez jeho vědomí a možnosti spolurozhodnout o použití snímku, protože i tak relativně nevinným krokem může dojít k zásahu do jeho soukromí nebo nějakému jinému negativnímu následku v budoucnosti."

Drgová doplnila, že vše ale záleží na rodiči a jeho odpovědnosti, aby vyhodnotil, zda je vhodné fotku na internetu zveřejňovat.

[chooze:article;value:521766]

Soud může zakázat sdílení fotek dítěte

V případě porušení práva na soukromí dítěte a jednání v rozporu s nejlepším zájmem dítěte může podle Smolky soud rodiči nařídit, aby se zdržel zveřejňování fotografií nezletilého na sociálních sítích, pokud to slouží k ochraně zájmů této nezletilé osoby.

"V EU existují případy, které se dostaly před soud, kdy rodiče dětí, kteří fotografie sdíleli, museli fotografie či videa z internetu odstranit, případně zaplatit pokutu. Například ve Francii může být za zveřejnění intimních fotografií dětí uložena pokuta v přepočtu až milion korun a uložen trest odnětí svobody až na jeden rok," vysvětlila Smolka.

[chooze:article;value:521858]

Na co myslet, než fotku dítěte zveřejníte

Předtím, než na internet umístíte fotku svého dítěte, je dobré si uvědomit, že může sloužit i k dalším účelům, než je sdílení s rodinou či přáteli, radí Drgová. "A pak se rozhodnout, zda to není příliš vysoká daň za pár lajků a srdíček," doplnila.

"Kupříkladu Meta připustila, že provádí shadow profiling, při němž zpracovává data lidí, kteří ještě nejsou registrovanými uživateli, k čemuž jsou fotky našich dětí poměrně dobře použitelné. Společnost se také musela několikrát zodpovídat z užívání fotografií dětí pro face recognition technologie. Soudní dvůr Evropské unie dokonce opakovaně rozhodl, že Meta zpracovává osobní údaje v rozporu s právními předpisy Evropské unie a vlastními podmínkami užívání," připomněla Drgová.

"Ochranu soukromí u dětí vnímám poměrně citlivě a nemyslím si, že užívání technologií má hranice ochrany soukromí posouvat nebo je bořit. Ba naopak, je moc fajn dostupné technologie používat a chápat, ale zároveň je třeba nastavit si zdravý odstup a mantinely, za které si je už nepustíme. To se neobejde bez silné vůle," uzavřela Drgová.

Vzrostl počet dětí, které problematicky užívají sociální sítě, odhalil výzkum (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.