Snížení valorizace se nejvíc dotkne lidí s nejvyššími důchody. PŘEHLED

Průměrný důchod by měl po červnové mimořádné valorizaci vzrůst o 760 korun. Původně to mělo být o 1770 korun.

"Zpomalení růstu penzí za stávající situace je nezbytné. Navrhovaná úprava vládě umožní, aby zpracovala do budoucna takový vzorec, který bude výhodný pro ty příjemce důchodů v nejnižších kategoriích, a právě ti samozřejmě nejvíce trpí současným nárůstem cen," prohlásil prezident Petr Pavel.

Valorizace nebude tak vysoká jak bylo původně v plánu. Změna se ale vyplatí u lidí s nízkými příjmy. Ti, kteří pobírají důchod 6 tisíc korun, dostanou o 446 korun víc. Původně měli dostat jen o 226 korun víc. Naproti tomu ti, kteří berou 20 tisíc měsíčně, přijdou o tisíc korun. Dostanou přidáno 768 korun.

[chooze:article;value:495012]

Snížení valorizace ale nebude mít dopad jen na stávající důchodce. Podle odborníků se dotkne také těch, kteří do důchodu teprve půjdou.

"Pokud například srovnáme výši důchodu při průměrné mzdě, která je v Česku přes 40 tisíc korun, tak rozdíl mezi těmi vloni přiznanými důchody a těmi letos bude zhruba 2 500 korun na jednom důchodu. Ta mimořádná valorizace počítá s tím, že procentní zásluhová výše se zvýší o 2,3 procenta a fixně se důchody zvýší o 400 korun," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

"Každý důchod má jednak pevnou část a jednak takzvaně zásluhovou. Ta valorizace podle inflace se týká té valorizační nebo té záslužné složky. Ta pevná část je definována, že by se měla udržovat zhruba kolem jedné desetiny průměrných příjmů, takže ta se automaticky nezvyšuje, ale tím, jak rostou příjmy, tak se zvyšuje," doplnil ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:495081]

Původní valorizace by jen za letošní rok státní kasu vyšla téměř na 34 a půl miliardy. Po změně to bude 15 miliard.

"Jenom do roku 2030 se bavíme o celkové úspoře státního rozpočtu z titulu tedy té novely zákona zhruba ve výši 290 miliard korun," uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Novelu a samotný proces jejího schvalování bude podle prezidenta i opozice ještě přezkoumávat Ústavní soud. 

Prezident Pavel podepsal zákon o snížení valorizace důchodů. Novela míří k Ústavnímu soudu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.