Snížit spotřebu energie lze i bez velkých investic. Pomohou chytré zásuvky

Ohřev vody a vytápění

V nastavení bojleru zvolte teplotu 55 °C. Při této teplotě se ve vodě nemnoží bakterie ani se na topném tělese netvoří vodní kámen. Pokud chcete mít jistotu, že voda z bojleru je z hygienického hlediska v pořádku, můžete čas od času na pár hodin teplotu ohřevu zvýšit na 60 °C. "Ohřívat vodu v bojleru na 65 °C, jak to v Česku bývá časté, je opravdu zbytečné. Pokud běžná čtyřčlenná rodina se 150litrovým bojlerem sníží teplotu ohřevu o 10 stupňů, na nákladech za elektřinu může ušetřit až 4 530 korun za rok. Při mytí a koupání se to přitom prakticky nepozná, jen není nutné teplou vodu tolik ředit přimícháváním studené. V konečném důsledku tak klesne i spotřeba vody," vysvětluje Jiří Matoušek z Centropolu.

Snížit spotřebu teplé vody, a tedy i spotřebu elektřiny, která je nutná na její ohřátí, je možné i přechodem z vanových koupelí na sprchování. Sprchovou hlavicí proteče 10 litrů vody za minutu, u těch úsporných se dokonce uvádí 6 litrů za minutu. Ale zůstaňme u běžné hlavice a počítejme při pětiminutovém sprchování spotřebu 50 litrů vody. Při vanové koupeli je běžné spotřebovat 100 a více litrů, samozřejmě podle individuálních potřeb a velikosti vany.

Čtyřčlenná rodina, kde se dva členové spíše sprchují a dva dávají přednost vanové koupeli, spotřebuje ročně kolem 97 m3 vody, což představuje přibližně 5,4 MWh elektřiny na její ohřátí. Pokud by všichni přešli na sprchování, mohla by tato rodina ušetřit za vodu a energie i 8 620 korun za rok.

Letošní zima byla až dosud nadprůměrně teplá a projevilo se to i na spotřebě zemního plynu, která meziročně klesla o pětinu. Za takových podmínek je snadnější vyzkoušet si v praxi pravidlo, že každý stupeň, o který dokážeme snížit teplotu vytápění ve všech místnostech, přinese pokles nákladů na vytápění o 6 procent.

Doporučené teploty v jednotlivých místnostech:

  • Obývací pokoj: 19 až 21 °C
  • Ložnice: 17 až 19 °C
  • Dětský pokoj: 19 až 21 °C
  • Koupelna: 20 až 22 °C
  • Kuchyně: 17 až 19 °C
  • Chodba a předsíň: 15 až 17 °C

Domácnost v rodinném domě o výměře 130 m², kde pro vytápění potřebují asi 18,2 MWh plynu za rok, pouhým snížením teploty o 1,5 stupně ve všech místnostech může ročně ušetřit i 5 375 korun.

Díky chytrým termostatickým hlavicím můžete teplotu v místnostech regulovat jednoduše prostřednictvím aplikace v mobilu. "Snadno si tak nastavíte, jak vysoká má být teplota v jednotlivých částech domu, kdy se má radiátor vypnout, a kdy naopak potřebujete doma přitopit," vysvětluje Milan Žák ze společnosti Immax, která se specializuje na produkty chytré domácnosti.

[chooze:article;value:476767]

Chytré svícení

Na jediné výměně klasické žárovky za LED můžete ušetřit i 250 Kč za rok. A vyplatí se sáhnout i po chytrých žárovkách. Díky nim můžete v místnosti udělat větší přítmí, nebo ji naopak rozjasnit. Zkrátka podle toho, jak intenzivní světlo právě potřebujete. A ušetříte tak ještě víc.

Do společných prostor bytových domů zvažte pořízení pohybových čidel, která spustí osvětlení jen v případě potřeby a následně ho zhasnou. Venkovní osvětlení není nutné napájet z elektrické sítě, solární svítidla využívají energii ze slunce a mají nulové náklady na provoz. Efektivně nasvítí chodníčky či přístupové cesty a zpříjemní i večerní příchody do domu. 

Úsporné spotřebiče i chování

Technologie využívané v bílé technice se stále zdokonalují a rozdíl ve spotřebě mezi novou a starší ledničkou může znamenat na nákladech několik set korun ročně. Optimální teplota v chladničce je 5 až 8 °C, nižší teplota zbytečně zvyšuje spotřebu elektřiny bez většího efektu na trvanlivost potravin. Rozdíl mezi 5 a 3 stupni může u novějších ledniček představovat i 533 Kč za rok, u starších typů ledniček až 865 Kč ročně. Spotřebu lednice výrazně zvyšuje i námraza, už 3 milimetry námrazy znamenají nárůst spotřeby o 30 procent.

Prádlo perte při nižších teplotách. Dnešní prací prostředky jsou velmi účinné a zbytečný ohřev vody spotřebovává při praní nejvíc energie, proto je dobré jej omezit.

Také spotřebiče v pohotovostním režimu něco stojí. Vypínejte proto routery, modemy, herní konzole a další zařízení, která zrovna nepoužíváte. Ušetříte tím až 10 procent energie ročně. Pokud vás nebaví vypínat zařízení ručně nebo na to často zapomínáte, pořiďte si chytré zásuvky, díky nimž budete moci vše vypnout odkudkoli přes mobil. V mobilní aplikaci můžete také sledovat aktuální spotřebu daného spotřebiče a lehce zjistíte, zda by nebylo lepší vyměnit ho za úspornější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.