Snižování energetické náročnosti domácnosti: Jak na to?

Jakými opatřeními ušetříte na energiích?

Jestliže chcete snížit účty za energie, přistupte k realizaci úsporných řešení. Která jsou nejpopulárnější?

  • Výměna oken – starými netěsnícími okny uniká až 40 % draze zaplaceného tepla. Na úniku se podílí nejen sklo, ale také rám okna. Proto je nejlepší stará okna vyměnit za nová. Ideálním řešením jsou okna s dvojitými či trojitými skly.
  • Zateplení fasády – nezateplenými stěnami domu může unikat až 25 % tepla. Pokud chcete, aby vám teplo zůstávalo doma, pusťte se do zateplování. Optimální je zateplení alespoň 20 mm silným polystyrenem.
  • Izolace střechy – zejména u starších domů uniká neizolovanou střechou až 15 % tepla. Úniku můžete zabránit instalací izolačních materiálů pod i nad střešní krokve či na parozábranu. Další možností je zateplení pochozí podlahy nevytápěné půdy nebo izolace stropu.
  • Solární elektrárna – díky fotovoltaice se stanete méně závislými na dodavatelích elektrické energie. Díky solární energii můžete pohánět nejen spotřebiče v domácnosti, ale také jí ohřívat vodu.
  • Rekuperace – díky řízenému větrání neboli rekuperaci můžete na teplu uspořit až 30 %. Do místnosti se přivádí čerstvý vzduch, který se ohřívá od odváděného odpadního vzduchu. Ušetříte tak na vytápění.
  • Tepelné čerpadlo – je optimálním řešením pro všechny, kteří hledají alternativní variantu pro vytápění a ohřev vody. V porovnání s plynovým nebo elektrickým kotlem ušetří tepelné čerpadlo zhruba 40 až 60 % energie.

S financováním pomůže i rychlá nebankovní půjčka

Snížit energetickou náročnost bydlení není levnou záležitostí. Je potřeba počítat s tím, že prvotní náklady jsou vysoké, ale vrátí se v podobě úspor. Na některá úsporná opatření můžete čerpat státní dotace. Poskytují se například na pořízení tepelného čerpadla nebo solární elektrárny. Na překlenutí doby, než vám dotace přijde, můžete využít nebankovní půjčky. Existují i speciální půjčky na úsporná opatření, mezi které patří třeba Zelená na splátky od společnosti Home Credit.

Jestliže jste se rozhodli pro opatření, na která se dotace neuděluje, můžete jej financovat rychlou nebankovní půjčkou. Půjčku vyřídíte online z pohodlí domova. Celý proces nezabere déle než 15 minut. Stačí, když u sebe budete mít dva doklady. Po zvážení vaší finanční situace vám nebankovní instituce může ihned schválit půjčku až do výše 250 000 Kč. Při výběru poskytovatele půjčky si prověřte jeho solidnost. Co je ukazatelem důvěryhodné nebankovní instituce? Například dobré skóre na seznamu v Indexu odpovědného úvěrování, který zpracovává nezisková organizace Člověk v tísni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.