Snižování schodku státního rozpočtu se daří. Windfall tax přinese miliardy

Poté, co v srpnu deficit státního rozpočtu přesáhl 270 miliard korun a někteří ekonomové nebo opoziční poslanci upozorňovali na to, že se na konci roku můžeme dostat přes plánovaný schodek 295 miliard, už čtvrtý měsíc po sobě se ministerstvu financí daří deficit snižovat.

"Mnozí, když viděli čísla v březnu a dubnu, tak propadali panice a říkali, jak to bude dramatické a jak schodek státního rozpočtu musí být vyšší než 400 miliard. My děláme všechno pro to, abychom plánovaný schodek dodrželi. Vyžaduje si to ještě některá úsporná opatření," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle Stanjury budou k dodržení plánovaného schodku zapotřebí ještě úspory minimálně 15 až 20 miliard korun. "Otázka je, jestli je teď reálné těch 20 miliard uspořit jinak než zastavením nějakých investičních akcí, což bych považoval ale za chybu," uvedl místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Jan Hrnčíř (SPD).

[chooze:article;value:499828]

​"Hledáme je jako vždycky ve třech hlavních oblastech. To jsou provozní výdaje, celkový objem platů a národní dotace," dodal Stanjura. Poprvé se do průběžného plnění státního rozpočtu promítla také daň z neočekávaných zisků, firmy státu na tzv. windfall tax odvedly přes 25 miliard korun. Druhá splátka bude v prosinci a stát počítá s ročním výběrem okolo 45 miliard.

Podle opozice ale vládě více než windfall tax pomáhá vysoká míra inflace. "Naštěstí vybírá vyšší daně. Ale ty nejsou s ohledem na vyšší přirozenou výkonnost firem, ale protože musely zdražit. Protože se nedělalo nic s energiemi," uvedl poslanec Karel Havlíček (ANO).

Původně vláda počítala s tím, že daň z mimořádných zisků přinese okolo 100 miliard korun, svůj odhad v průběhu roku postupně snižovala a teď to tedy vypadá ani ne na polovinu. "Je evidentní, že těch plánovaných sto miliard zřejmě nedosáhneme. Tyto desítky miliard korun budou chybět k naplnění schodku státního rozpočtu v původně plánované výši," dodal ekonom David Marek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.