Snižování stresu může dětem uškodit. V dospělosti nezvládnou náročné situace

Vést dítě všude za ručičku a bránit ho na každém kroku. Takový způsob výchovy podle odborníků volí čím dál více mladých rodičů. 

"Výchovu děláme tak, že se snažíme být mírnější a vysvětlovat," popsal mladý tatínek. "Jako rodič jsem byla určitě přísnější, o hodně přísnější, vychovala jsem tři děti a jako babička jsem o hodně hodnější, protože tahle doba, si myslím, že je hodně tvrdá a těm dětem ukáže. Nasměruje je," sdělila zase mladá babička.

Nadměrná ochrana dětí před stresem ale může podle odborníků značně ztížit jejich vstup do dospělosti. "Zdravá míra stresu z hlediska prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, je potom pro něj žádoucí dále do života," upozornil psycholog Tomáš Morávek.

[chooze:article;value:543286]

"Čím více dětem od stresu pomáháme, tím víc problémů jim přidáváme do pracovního života. Jestliže se to dítě nenaučí v dětství od svých rodičů, aby se nebálo změny, nebálo konfliktů, nebálo zátěžových situací, tak může mít právě v konfrontaci velký problém," řekla lektorka Jana Ondříčková.

Vhodný ale podle odborníků není ani příliš tvrdý přístup. Nadměrný stres v dětství totiž může později vést i ke zdravotním problémům. "Oba tyhle extrémy můžou způsobovat dost značných potíží jak v přítomnosti, tak v budoucnosti," uvedl psychoterapeut Michal Vybíral.

"Zjistili jsme, že vysoká úroveň toxického stresu, která se projeví v raném dětství a přetrvává, může vést ke zvýšenému riziku cukrovky nebo srdečních onemocnění," vysvětlil pediatr z Bostonské dětské nemocnice Charles Nelson.

[chooze:article;value:541828]

"Je otázka, kde najdeme tu zdravou míru stresu. Kdo jí určuje. A na tom se nám podílí celá řada jak těch kulturních, společenských, tak i těch osobních pohledů. Proto na to není vlastně jednoduchá odpověď," míní psycholog Tomáš Morávek.

Podle odborníků bychom proto pro děti měli být přirozenou, milující autoritou. Nastavovat hranice a být vzorem, jak krizové situace řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.