Sobota bude rozhodující. V Jeseníkách se očekává i více než stoletá voda

"V tuhle chvíli víme, že do pátečního večera by situace neměla být dramatická. Rozhodující bude sobota, o té ale zatím příliš nevíme. Máme hned několik modelů. Některé optimistické a některé velmi pesimistické. Proto pobíhají opatření, abychom situaci nepodcenili," řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař v rozhovoru pro TN Live.

V Moravskoslezském kraji má nejvíce pršet v oblasti Horní Odry, na Opavsku a na Vítkovsku. Pršet má sice v celém kraji, nejhorší situace ale bude v Jeseníkách. 

[chooze:article;value:573509]

"Model stále počítá s vysokými srážkovými úhrny, zejména v oblasti Jeseníků, které se mají pohybovat od současné chvíle do nedělního odpoledne okolo 300 mm," uvedl na tiskové konferenci ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Tušil. Ve zbytku kraje by se měly srážkové úhrny pohybovat mezi 80 a 250 mm.

"S největší pravděpodobností dojde v sobotu a v neděli k překročení třetího stupně povodňové aktivity. O kolik, je zatím neznámé," poznamenal Tušil. "V některých profilech budou překročeny stoleté průtoky," varoval.

V kraji se tak upouští přehrady. "Upouštěli jsme už od počátku týdne, ale velice opatrně, musíme totiž mít vodu před povodněmi, během povodní i po povodních," řekl generální ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč. Zdůraznil, že hlavním účelem je udržování pitné vody.

[chooze:article;value:573552]

"Všechny složky IZS jsou připraveny na to, co nás čeká," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). "Jsem přesvědčen o tom, že tu situaci budeme schopni zvládnout a věřím, že dopady nebudou tak dramatické, jak se můžeme domnívat," dodal.

Povodně by podle něj nemusely být stejné jako v roce 1997. "V roce 1997 pršelo už v předchozích dnech a týdnech a horizonty byly naplněny více," upozornil Bělica. "K naplnění horizontů by ale mohlo dojít během dneška a zítřka," dodal. Rozdílem je i zlepšená infrastruktura Povodí Odry, od těchto povodní se totiž investovalo do protipovodňových opatření.

Změna klimatu přináší extrémnější počasí. Sucha můžou střídat silné srážky, říká klimatolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.