Sociální pracovníci se starají o ty nejzranitelnější. Sami ale nemají na živobytí

Na podfinancování sociálních služeb poukazuje anketa ČAS, která sdružuje nízkoprahové služby. Zaměstnanců členských zařízení se asociace ptala, jaké to je být sociálním pracovníkem. Z odpovědí vyplývá, že s finančními potížemi se potýká velká část z nich.

"44 % respondentů má dnes hrubou mzdu pod hranicí 30 000 korun měsíčně," uvedla ředitelka ČAS Martina Zikmundová. Srovnává ji s minimální důstojnou mzdou, podle stejnojmenného webu, která měla činit přes 40 tisíc pro rok 2022.

[chooze:article;value:545140]

Z ankety vyplývá i to, že 60 % odpovídajících má další práci. "Téměř 40 % respondentů uvádí jako jeden z důvodů to, že bez dalšího přijmu by finančně nevyšli," řekla Zikmundová.

Stejnou situaci popisuje i Tomáš Klumpar z organizace Beztíže. "Mzdy máme na základě tabulek od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a poslední dva roky nedošlo ke zvyšování mezd. Lidé mají, i navzdory tomu, že jsou vysokoškolsky vzdělaní, kolem 35 tisíc hrubého, což je hluboko pod pražským průměrem," popsal pro TN.cz Klumpar.

Pracovníci z Beztíže podle něj už kvůli financím i odcházejí. "Stalo se, že lidé kvůli penězům odešli. Nebo měli nastoupit, odřekli práci a řekli, že by se za tyhle peníze v Praze neuživili," doplnil Klumpar. Potvrzuje i to, že zaměstnanci hledají přivýdělek jinde.

[chooze:article;value:489814]

Peníze stát přidává, ale nestačí to

MPSV ale tvrdí, že peníze do sociálních služeb jdou. "Každoročně stoupá objem dotací, které jsou krajům ze strany resortu poskytovány na financování sociálních služeb," řekl pro TN.cz mluvčí MPSV Jakub Augusta.

"Letos bylo vyčleněno rekordních 26,4 miliard korun a poskytovatelé mohou peníze získat i z řady dotačních titulů, v rámci nichž jsou alokovány další miliardy korun," uvedl Augusta. Přiznal ale, že si je ministerstvo vědomo toho, že to nestačí.

"Celou otázku chceme řešit i legislativně. V současné době probíhá příprava profesního zákona s plánovanou účinností od roku 2025," popsal mluvčí. Ten má pomoci s nastavením jasných pravidel odměňování sociálních pracovníků, jako je tomu u jiných odborných profesí. "Zlepší se tak postavení sociálních pracovníků a podpoří se zájem o toto povolání," dodal Augusta.

[chooze:article;value:539646]

Z dat MPSV za rok 2022 vyplývá, že průměrně se sociální pracovníci pohybují v desáté platové třídě. Té odpovídají, podle odpracovaných let, platy mezi 27 a 40 tisíci. Průměrná platová třída pro sociální služby obecně pak odpovídá platům ve výši 20 až 30 tisíc. Průměrná mzda ve zdravotnických a sociálních službách klesla mezi lety 2021 a 2022 o 2 400 korun.

Sociální pracovníky trápí i postoj veřejnosti. "Hlavní představy o práci sociálního pracovníka jsou dvě. Buď že jsem spasitel a dokážu vše změnit, že je moje práce velice důležitá, ale daný člověk by ji rozhodně dělat nechtěl, nebo že je to k ničemu, špatné řešení, vyhozené peníze," napsal jeden z respondentů ankety.

ČAS je zastřešující organizace nízkoprahových sociálních služeb. Sdružuje a zaštiťuje programy, které pracují metodou kontaktní práce. Streetworkeři (pouliční pracovníci, pozn. red.) vyhledávají klienty a klientky v terénu, poskytují jim poradenství a pomáhají řešit nepříznivé sociální situace. K asociaci se v roce 2018 hlásilo 98 zařízení.

Jurečka řekl, jak se zvýší minimální mzda. Vyšplhá skoro na polovinu průměrné (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.