Sociální síť X už jen za peníze. Nebude zdarma kvůli podvodníkům, oznámil Musk

Za takzvaný paywall by mohla už brzy směřovat oblíbená sociální síť X. Nečekané oznámení o zavedení placeného přístupu sdělil výstřední miliardář Elon Musk v průběhu živě vysílaného rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, upozornila televize NBC. "Postupně zavedeme malý měsíční poplatek za využívání systému," řekl. 

Detaily o ceně, podobě předplatného a dalších změnách ale majitel sítě X neupřesnil. Dosud je její využívání pro všechny zdarma. Důvodem pro změnu však podle něj má být zásah proti takzvaným botům, které zahlcují síť falešným a generickým obsahem, a dalším podobným automatickým profilům. 

[chooze:article;value:518573]

​V této souvislosti Musk zmínil, že jeho platformu využívá 550 milionů uživatelů měsíčně a objeví se na ní 100 až 200 milionů příspěvků denně, cituje jeho statistiky BBC. Kolik z těchto uživatelů je opravdových a kolik z nich je falešných nebo automatizovaných botů, ale neupřesnil. 

Miliardář Musk přitom v květnu loňského roku v jednom postu prohlásil, že pro všechny uživatele bude sociální síť X vždy zdarma. Dříve majitel sociální sítě opakovaně zmiňoval, že se chce falešných profilů zbavit pouze díky částečnému zpoplatnění. Nynější placená služba X Premium umožňuje těm, kteří platí osm dolarů měsíčně (zhruba 183 českých korun), mít rozšířenou službu, která umožňuje psát delší příspěvky a zobrazovat tweety více lidem. 

V rozhovoru s izraelským předsedou vlády se také ohradil proti tomu, že jedna z nejpopulárnějších sociálních sítí nijak nezasahuje proti antisemitismu. "Doufám, že najdete možnost zastavit nejen antisemitismus, ale jakoukoli kolektivní nenávist k lidem, kterou antisemitismus představuje," vyzval Muska na závěr interview Netanjahu. 

Musk může kvůli přejmenování Twitteru skončit u soudu. Písmeno X má i Meta (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.