Šoféři přijdou v zahraničí o průkaz a doma řídí. Europarlament schválil změnu

Většina řidičů, kteří přijdou o průkaz v cizině, často nadále řídí doma. Omezeni jsou jen v zemi, kde o průkaz přišli, uvedl Evropský parlament v tiskové zprávě. Europoslanci nyní požadují, aby překročení nejvyšší dovolené rychlosti nebo řízení pod vlivem alkoholu vedly k zákazu řízení v celé EU.

Podle nových pravidel, které schválili v úterý, má být rozhodnutí o odebrání řidičáku předáno do země, kde jej úřady vydaly. Mezi závažné dopravní delikty, kvůli kterým mohou zakázat řízení, by se zařadilo i šoférování bez průkazu.

[chooze:article;value:530359]

Zároveň by nově řidičáky v Evropě zabavovali, pokud by někdo v obytné zóně překročil povolenou rychlost o více než 30 kilometrů za hodinu. 

O zákazu řízení by se státy informovaly do deseti dnů, o platnosti pro celou EU by se rozhodlo za dalších 15. Následně by do sedmi pracovních dnů úřady informovaly samotného řidiče.

"Jsem přesvědčen, že tato směrnice nejen pomůže snížit počet dopravních nehod, ale také přispěje k lepšímu povědomí občanů o zodpovědnějším řízení a ochotě dodržovat pravidla a přijmout důsledky jejich porušení, ať už jezdíme kdekoli v EU," prohlásil zpravodaj Petar Vitanov ze sociálnědemokratické frakce.

[chooze:article;value:530115]

Pro hlasovalo 372 europoslanců, 220 bylo proti a 43 se zdrželo. Parlament tak uzavřel první čtení, Evropská rada zatím nevyjádřila svůj postoj, změnami se tak budou zabývat i noví europoslanci, které Evropané zvolí v červnu.

Z českých europoslanců se proti postavili Michaela Šojdrová (za KDU-ČSL), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Ivan David (SPD), Hynek Blaško (nestr.), Martin Hlaváček, Ondřej Kovařík (za ANO) a Ondřej Knotek (ANO). Jiří Pospíšil (TOP 09) se zdržel, ostatní byli pro.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.