Šojguův konec: Putin tlačí na válečnou výrobu, Rusové ho podporují, říká expert

Podle Justa zatím nelze zcela s jistotou říct, proč zrovna nyní vyrukoval Putin s výměnou na pozici ministra obrany. "Ruské armádě se na ukrajinském bojišti víceméně daří a nemá takové zásadní problémy, jako například na podzim v roce 2022. Sergej Šojgu je skutečně blízký přítel Vladimíra Putina. Dokonce mu pomohl dostat se do velké politiky. Pomohl mu stát se fakticky předsedou vlády, protože vedl jeden politický blok, který Putinovi pomáhal ještě na konci 90. let," vysvětlil Just.

Připomněl také snímky, na nichž si Šojgu a Putin společně užívají dovolenou. "Někteří komentátoři se nicméně domnívají, že tou poslední kapkou v Šojguově osudu na postu ministra obrany byla rozsáhlá korupce, která byla nedávno odhalena. Šojguův blízký přítel Timur Ivanov velice aktivně zneužíval prostředky pro ministerstvo obrany a to se nemuselo Vladimíru Putinovi zřejmě líbit," poznamenal Just.

[chooze:article;value:555224]

​Korupce sice není nic, co by bylo mezi ruskými politickými špičkami neobvyklé, podle Justa se ale její vnímání se začátkem války na Ukrajině změnilo. "Když se tam objeví korupce takového rozsahu, hovoří se o desítkách milionů rublů (miliony až desítky milionů korun, pozn. red.), tak to je skutečně problematické," přiblížil Just.

"A je také nutné si uvědomit, že to není jenom odhalená kritika v souvislosti s panem Ivanovem, je to i kritika, která se objevila v loňském roce z úst Jevgenije Prigožina, který poukázal na to, že právě korupce je problémem, který neumožňuje tak rychle bojovat na ukrajinské frontě. Prigožin to doplatil životem, ale Sergej Šojgu, jak to tak vypadá, na to doplatil svou funkcí," dodal Just.

Posílení válečné výroby

Změna na postu ministra obrany je v Rusku veřejně spojována s přechodem na válečnou ekonomiku a zefektivnění vojenské výroby, jak upozornil Just. Ruské ekonomika sice odolává sankcím a daří se jí vyrábět zbraně i munici, nicméně Putin si podle odborníka zřejmě průběh války představoval jinak.

"Proto asi chce zintenzivnit tu válečnou výrobu a vůbec celou tu válečnou ekonomiku. A to asi pan Bělousov, který je ekonomický expert a skutečně se zabýval čistě ekonomickým otázkami, má na postu ministra obrany ukázat, dokázat a udělat," míní Just.

Andrej Bělousov je expert na makroekonomii a je také vicepremiérem. Tato pozice je podle Justa důležitá, protože ruští vicepremiéři řídí různé sektory, Bělousov měl na starosti práce ekonomiku.

Podpora války je mezi Rusy stále vysoká. Jak Just odhaduje, proti je asi 10 až 15, maximálně 20 procent obyvatelstva. Běžní Rusové, pokud zrovna nebydlí v Bělgorodské oblasti, válečné útrapy příliš nepociťují. Lidé také souzní s názorem, že Ukrajinu je potřeba očistit od nacistů. "Nemají vlastně důvod se proti válce vyjadřovat, protože když jim ruská propaganda říká, že vítězí a že všechno je správně, tak oni se asi proti tomu nebudou stavět," uzavřel Just.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.