Šok na chorvatském letišti. Na turisty čekalo nepříjemné překvapení

S velkými problémy se v poslední době potýká letiště Rijeka na chorvatském ostrově Krk. Jak informuje portál dnevnik.hr, letiště totiž nedávno zdražilo vjezd a parkování pro dopravce. A to o až 700 procent. Zatímco vloni zaplatili dopravci za parkování 15 euro (asi 370 korun), letos už 360 (asi 9 000 korun). A zdražení už na vlastní kůži pocítili i turisté, kteří na oblíbený ostrov zamířili.

Dopravci, kteří mají turisty rozvážet do jejich hotelů, totiž kvůli drahému parkování odmítají vjíždět do areálu letiště. A na turisty čekají až u jeho brány, ke které je to ale několik set metrů. Cestující tak musí sami pobrat všechna svoje zavazadla a pěšky s nimi přejít celý areál, píše web Novi List.

"Jednoduše jsme neměli jinou možnost, protože rozhodnutí správy letiště bylo učiněno doslova přes noc, bez upozornění a oproti běžné obchodní praxi s velkým zpožděním, protože ceny smlouváme rok dopředu. To zdražování nás velmi zasáhlo, i řidiče autobusů, ale i další dopravce. Nemáme jinou možnost, než našim hostům vysvětlit, že musejí jít pěšky," uvedla Katarina Hauptfeldová z lodní společnosti Katarina Line.

Ta má na starosti desítky turistů, kterým musí zajistit odvoz z letiště do Opatije, odkud se vydají na plavbu lodí po Kvarnerském zálivu. "Autobusový dopravce, kterého jsme těsně před transferem najali, nás upozornil, že vjezd jeho autobusu na letištní parkoviště bude stát více, než je dohodnutá cena transferu z Krku do Opatije. Nebyl by tak schopen službu poskytnout za dříve dohodnutou a dosud obvyklou cenu," vysvětlila. 

[chooze:article;value:553768]

"Proto jsme se rozhodli, že se cestujícím pokusíme vysvětlil důvody a požádáme je, aby šli pěšky. Že ty způsobené nepříjemnosti nahradíme doplňkovými službami během plavby," řekla.

Tamní situace je ale podle Hauptfeldová neudržitelná. "Ti, co to letiště řídí, svojí práci nerozumí. Když je provoz slabý, tak by mělo být normální hledat všechny způsoby, jak ho zintenzivnit. Například umožnit bezplatné parkování pro vozidla, která přepravují turisty do jejich destinací," uzavřela.

Některé cestovní kanceláře kvůli neúnosným nákladům dokonce přestaly letiště Rijeka svým klientům nabízet. "Letiště jsme jednoduše vyřadili z naší nabídky, protože nemůžeme nést náklady, které jsou vyšší než samotná cena transferu," sdělil spolumajitel cestovní kanceláře Damir Nahmijas.  

[chooze:article;value:553334]

Úřady v Přímořsko-gorskokotarské župě se už společně s Asociací chorvatských cestovních kanceláří a agentur a cestovní kanceláří Kvarner začaly situací zabývat. V pátek požádaly na tiskové konferenci letiště o to, aby zrušilo letošní ceník parkování pro dopravce.

Letiště v pondělí nový ceník skutečně stáhlo a vrátilo se k cenám loňským. Ovšem jen dočasně. "Je to kompromisní řešení. Do jara 2025 ponecháme ceník tak, jak byl v roce 2023," uvedl ředitel letiště Tomislav Palalić. Ten je prý také otevřený případným konstruktivním návrhům ohledně zlepšení služeb letiště.  

Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace (04/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.