Šok na Jadranu: Turista v Chorvatsku za dvě malá piva zaplatil skoro 350 korun

Peněženky některých turistů, kteří se letos rozhodli vydat na Jadran, pláčou. Chorvatskému webu Dnevnik.hr se jeden z hostů svěřil s mastným účtem, kdy na trajektu z obce Prizna do přístavu v Žigljenu za dvě malá piva o objemu 0,33 litru zaplatil 14,40 eura (v přepočtu 347 korun). 

Podle ekonoma Petra Studničky si muž nepřiplatil ani tak kvůli inflaci, vysoká cena piv měla jiný důvod. "Ve srovnání s přechozími lety tam ceny vzrostly, ale řekl bych, že tamní zdražování není nějak zásadní. Samozřejmě že v té letní sezóně jsou tam ceny vyšší, protože podnikatelé musí vydělat na celý rok," vysvětlil ekonom.

[chooze:article;value:519758]

Mastnou částku na účtu mělo prý na svědomí spíše místo, kde si turista pivo objednal. "Nevím, jestli zrovna na trajektech existuje cenová diskriminace na turisty, ale obecně, když jste na nějakém vytíženém dopravním uzlu, ať už je to letiště, nádraží, nebo dopravní prostředek, kde je dražší a náročnější logistika, tak tam zpravidla vyšší ceny bývají," připustil Studnička.

"Ceny občerstvení na trajektech jsou většinou o něco vyšší než v restauracích a barech, nicméně se většinou nejedná o velké navýšení. Samozřejmě mohou existovat individuální výjimky, kdy vybraný podnik může nabízet i vyšší cenu na vybrané zboží, vše se řídí nabídkou a poptávkou. Většinou bývá možnost vybrat si z více druhů nebo levnějších variant," ozřejmil ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko Miodrag Mlačič.

[chooze:article;value:519373]

O kolik si na takových místech lidé připlatí, však není jasné. "Dvě malá piva za 14 eur asi není úplně standardní cena, ale vždycky je to o něco dražší než v supermarketech nebo normálních restauracích. Je to různé, určitě neexistuje žádný paušál, že by ta přirážka byla dvojnásobek nebo třeba 30 procent," dodal ekonom.

Strach v Chorvatsku. Nad mořem se vznášel vzdušný vír (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.