Sokolí mláďata vylíhlá na komíně se mají k světu. Lidé je mohou sledovat on-line

Zatím moc krásy nepobrala, a přesto se o nich dá říci, že jsou svým způsobem roztomilá. Čtyři mláďata sokola stěhovavého na komíně českobudějovické teplárny rostou jako z vody. Ve 120metrové výšce je kontroluje ornitolog Václav Beran.

"V letošním roce jsou v budce dvě samičky a dva samečkové," přiblížil Beran. Mláďata jsou podle něj zdravá a ve výborné kondici. K hnízdům se vydávají ornitologové jen velmi zřídka. Proto mláďata rovnou dostala kroužky, díky nimž je vědci budou moci rozeznávat. Zatím jim je kolem 20 dní. Nebude ale trvat dlouho a budou plachtit vzduchem jako jejich hrdí rodiče.

[chooze:article;value:443171]

Vysoké komíny jsou pro sokoly k hnízdění ideální, protože jsou na nich v bezpečí. Pokud tam ale mají vyvést mladé, musí jim nejprve někdo postavit hnízdo. To totiž sami nedělají.

"V budce na Teplárně České Budějovice sídlí sokoli od roku 2019. Je to tedy letos pátá sezona. A zvládli tam vyvést již 18 mláďat. Jedno z budějovických mláďat jsme letos objevili v Brně. A to s německou samicí," doplnil Beran.

Pozorovat život sokolí rodinky mohou lidé pomocí kamery on-line. Sokol stěhovavý patří mezi zvláště chráněné druhy ptáků. A díky ornitologům se postupně daří jejich zdecimovanou populaci navyšovat. I přes veškerou snahu rodičů se totiž dospělosti dožije pouze třetina mláďat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.