Sokolovská uhelná chce být ekologičtější. Lidé se bojí o své peněženky

Je energetická bezpečnost Karlovarského kraje v ohrožení? Takovou otázku si pokládá vedení Sokolovské uhelné, která zásobuje region teplem i elektřinou. V plánu jsou totiž významné změny. "Za poslední tři roky jsme učinili řadu kroků, abychom byli připraveni na postupný odchod od uhelné energetiky a využívání uhlí," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek.

V příštích pěti letech se chtějí transformovat směrem k bezemisním zdrojům. Pro společnost to ale bude znamenat ekonomické ztráty, které by musela promítnout do cen energií. "Už v takto slabém regionu bychom ještě výrazně zatěžovali rodinné rozpočty, což nechceme," dodal Tomek.

Zdražování energií by bylo natolik významné, že se krajští radní obávají, že by lidé začali region opouštět. "My jsme města, kde naši obyvatelé žijí v panelových domech. Tam nelze jinak je zásobovat, prostě jinak to nevymyslíme. A my musíme zajistit, aby to teplo a teplou vodu, kterou budou odebírat, tak aby na to měli," řekl radní Karlovarského kraje pro regionální rozvoj Patrik Pozinger (Místní HNHRM).

[chooze:article;value:559296]

Těžaři se proto dohodli s vedením kraje, že společně požádají stát o pomoc. "Je to apel Karlovarského kraje, aby byla přednostně přijata legislativa umožňující to přechodné řešení z uhelných zdrojů na plynové, tak abychom dokázali udržet stabilní rozvody centrálního zdroje tepla za stabilní cenové úrovně pro 50 tisíc domácností v Karlovarském kraji," prozradil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA). 

"V tuto chvíli právě jedná jak ministerstvo průmyslu, tak ministr průmyslu a hospodářský výbor. Teď je na stole novela zákona Lex OZE III, kde právě v rámci této novely, nebo v nejbližší době, budeme řešit to přechodné období," doplnil poslanec a člen Hospodářského výboru a Podvýboru pro energetiku Michal Kučera (TOP09)

Ročně by společnost potřebovala v průběhu pěti let transformace podporu ve výši zhruba 100 milionů korun pro elektrárnu Tisová a dalších 500 až 600 milionů korun pro teplárnu Vřesová. Lidé v Karlovarském kraji zaplatí ročně státu jen za emisní povolenky téměř čtyři miliardy korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.