Sokolovská uhelná od ledna podraží. Ceny tepla půjdou nahoru až o čtvrtinu

Karlovy Vary a okolí, stejně jako Sokolov, Chodov a další města, jsou zásobované teplem od největšího regionálního výrobce tepla Sokolovské uhelné.

Společnost v posledních dvou letech ceny tepla výrazně nezvyšovala. Pro příští rok je ale podle jejího vedení zdražení nutné. A to zhruba o 20 až 25 %.

Důvodem jsou především rostoucí náklady na emisní povolenky, očekávané zvýšení poplatku za vydobytý nerost a další náklady, kterými vyrobené teplo zatěžuje stát. Například náklady na emisní povolenku tvoří podle vedení společnosti více než 50 % nákladů na výrobu tepla, než je distribuováno konečným spotřebitelům.

[chooze:article;value:530711]

​Menší část ceny zahrnuje procesy spojené s těžbou uhlí, včetně nákladů na pracovní sílu. Cena zahrnuje také náklady na údržbu a správu těžební technologie, investice do uhelných zdrojů nebo dispečink.

Pro koncové odběratele, většinou domácnosti, jsou konečné ceny stanoveny obecními teplárnami a společnostmi provozujícími tepelné hospodářství. Výrobce tepla s nimi nyní o zvýšení ceny postupně komunikuje. Konečné ceny pro rok 2024 tak budou jednotlivými distributory teprve upřesněny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.