Šokuje mě podobnost zkázy ponorky a Titaniku. Kapitáni se chovali stejně, říká Cameron

"Jsem ohromený podobností se samotnou katastrofou Titaniku, kdy byl kapitán opakovaně varován před ledovcem před lodí, přesto vplul plnou rychlostí do ledového pole," řekl Cameron stanici ABC News.  

Cameron nejenže o Titaniku natočil veleúspěšný film, sám se ke slavné lodi potápěl. "Byl jsem tam mnohokrát," poznamenal. Ke dnu se potopil 33krát. "Dokonce jsem si spočítal, že jsem na lodi strávil více času než kapitán," upozornil.

Legendární režisér se také potopil do Mariánského příkopu. S podobnými cestami, na jakou se vydala ponorka Titan, má tedy zkušenosti.

"Je důležité, aby si lidé uvědomili, že hloubkové potápění ponorkou je vyspělé umění," prohlásil. Zmínil, že od 60. let se velmi vyvinulo a k nehodám často nedochází.

[chooze:article;value:510472]

Ponorka společnosti OceanGate je podle něj výjimkou. Možná imploze je tím hlavním, co mají lidé, kteří se zabývají hloubkovým potápěním, v hlavě. "Tato ponorka dělala už dříve mnoha lidem z komunity starosti. Spousta důležitých lidí z komunity konstrukce hloubkových ponorek psala společnosti dopisy, aby jim řekli, že jejich projekt je příliš experimentální na to, aby nesl pasažéry, a potřebuje certifikaci," vysvětlil. Právě proto mu ponorka připomněla tragédii Titaniku.

Spoluzakladatel společnosti Guillermo Söhnlein, který OceanGate opustil před deseti lety, ale trvá na tom, že ponorka byla velmi podrobně testovaná. 

"Každý odborník, který se k tomu vyjádří, včetně pana Camerona, musí přiznat, že nebyl u návrhu ponorky, u jejího projektování, u její konstrukce a už vůbec ne u přísného testovacího programu, kterým ponorka prošla," řekl BBC.

Jak vypadá imploze? Odborník ukázal, co se s ponorkou stalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.