Šokující studie. Orální sex způsobí víc případů rakoviny než cigarety

V posledních dvou desetiletích došlo ve Velké Británii a v USA k rychlému nárůstu počtu pacientů s rakovinou hrdla - a to do té míry, že už někteří odborníci začali hovořit o epidemii. Ze zhruba 70 procent případů má být na vině HPV, sexuálně přenosný virus, který je spojen i s několika dalšími formami rakoviny, informuje britský Daily Mail.

Portál se opírá mimo jiné o tvrzení lékaře Hishmana Mehannaa z britské univerzity v Birminghamu, který v rozhovoru pro The Conversation poukázal na to, že riziko vzniku rakoviny hrdla je vyšší u lidí, kteří častěji praktikují orální sex. Obzvlášť pokud mají více než jednoho sexuálního partnera. Riziko onemocnění má být v tomto případě dokonce větší, než jaké představuje kouření, nezdravá strava nebo alkohol.

K těmto závěrům ho přivedl fakt, že se u většiny nových pacientů objevuje jeden specifický typ rakoviny, tzv. orofaryngeální. Ta je nejčastějším typem rakoviny hrdla. Objevuje se na mandlích a v zadní části krku.

[chooze:article;value:501198]

​"HPV se přenáší sexuálně. U rakoviny orofaryngu je hlavním rizikovým faktorem počet celoživotních sexuálních partnerů. Ti, kteří mají šest nebo více celoživotních orálních partnerů, mají 8,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny orofaryngu než ti, kteří orální sex nepraktikují," upozornil odborník.

V USA je každý rok diagnostikováno více než 50 000 případů rakoviny dutiny ústní nebo orofaryngu, zhruba desetina každý rok umírá, upozorňuje společnost American Cancer Society. Ve Spojeném království jsou rakoviny hlavy a krku dohromady odpovědné za více než 12 000 případů a 4 000 úmrtí ročně.

"Více než 90 procentům rakovin souvisejících s HPV by se dalo předejít HPV vakcínou," uzavřel Eric Boakye, vědec z Henry Ford Health Center v Detroitu. Dodal ale, že by bylo potřeba zvýšit povědomí o očkování.

Rakovina postihuje stále větší množství lidí v Česku. Určitým typem trpí každý třetí člověk (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.