Moderní bydlení

Šokující výsledky senátních voleb. Stalo se něco, co Česko ještě nezažilo

Jako první mohl v letošních senátních volbách slavit Pavel Fischer, který kandidoval na Praze 12 za koalici stran KDU-ČSL+ODS+STAN+TOP 09. Už v prvním kole totiž získal hlasy 53,6 % voličů. Až s velkým odstupem za ním skončili Boris Šťastný (ANO+Motoristé sobě) s 26,5 % a Eva Tylová (Piráti+LES) s 12,5 %. Pavel Fischer tak obhájil svůj mandát senátora, který poprvé získal v roce 2018. 

V prvním kole uspěl také Pavel Vícha (SOCDEM+ANO) kandidující v obvodu Karviná. Od voličů získal zhruba 58 % hlasů. Druhé místo s 19 % obsadil Bohuslav Niemiec z koalice KDU-ČSL+ODS+TOP 09. Vícha také křeslo obhajoval. V roce 2018 se do Senátu dostal za ČSSD.

Druhé kolo se nebude konat ani v obvodu Ostrava-město. Těsné vítězství v prvním kole vybojoval Martin Bednář za ANO. Díky hlasům od zhruba 52 % voličů v Senátu nahradí Leopolda Sulovského z hnutí Ostravak, který byl senátorem od roku 2012. Tentokrát skončil na druhém místě se ziskem 20 %. 

[chooze:article;value:574942]

Další úspěšnou vyzývatelkou se stala Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v obvodu Sokolov. Díky hlasům od téměř 51 % voličů porazila stávajícího senátora hnutí STAN Miroslava Balatku, kterého volilo 25 % voličů.​ Své křeslo naopak v obvodu Vsetín obhájil Jiří Čunek (KDU-ČSL). Volilo ho zhruba 57 % voličů, druhou Yvonu Wojaczkovou chtělo za senátorku cca 33 % voličů. 

Další těsně neprošli

Senátorů zvolených v prvním kole ale málem bylo ještě více. Například Jiří Drahoš kandidující na Praze 4 za koalici stran KDU-ČSL, ODS, STAN, Pirátů a TOP 09 získal 48 % hlasů. Do druhého kola s ním postupuje také Josef Svoboda (ANO) se ziskem 17 %. V prvním kole těsně neuspěl ani Martin Červíček (ODS) v obvodu Náchod se ziskem zhruba 49 %. V druhém kole se utká s Janem Borůvkou (ANO), kterého volilo zhruba 31 % voličů. 

Do poslední chvíle o vítězství v prvním kole bojoval také Tomáš Navrátil z ANO, který získal 49,5 % hlasů. Do druhého kola půjde proti kandidátovi koalice KDU-ČSL+ODS+TOP 09 Herbertovi Paverovi, kterého volilo 28 % voličů. Těsný souboj se vedl také v obvodu Šumperk. Do druhého kola nakonec postoupili Miroslav Adámek za ANO (48 %) a nezávislý kandidát Stanislav Balík (44 %).  

Rekord z roku 1996

Dosud bylo nejvíce senátorů zvoleno už v prvním kole v roce 1996, kdy prošli do Senátu čtyři kandidáti. V minulých volbách v roce 2022 uspěli v prvním kole tři senátoři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.