Solární panely i pomalejší lanovky. Horská střediska v Alpách šetří

Evropa válčí s energetickou krizí, kterou vyvolala ruská agrese na Ukrajině. To velmi významně ovlivnilo i turistický ruch. Ve francouzském alpském středisku Morzine vytvořili plán na úsporu energií.

"V podstatě žijeme z turismu. A proto byla důležitá změna systému. Ale taková, kterou turisté nepocítí," vysvětlila místostarostka Morzine Aube Marullazová.

Mimo jiné tam zpomalili rychlost lanovek. "Prodloužili jsme například dobu jízdy vleků z 10 na 15 minut. Pro lyžaře to není podstatné. Ale tímto systémem ušetříme spoustu energie a peněz," uvedl manažer Morzine ski area Jean-Damien Baud.

[chooze:article;value:489417]

Instalují solární panely, novinkou je i software Snowsat. "Je to software, který je schopen vypočítat hloubku sněhu," přiblížil Baud. Díky němu se vyrobí minimální množství umělého sněhu.

I restaurace vymýšlejí, jak co nejefektivněji snížit náklady. "Věděli jsme, že letos dojde ke zvýšení cen. Obvykle je to každý rok. Ale obávali jsme se, že letos budou mnohem vyšší. A přesně to se stalo," sdělila majitelka restaurace La Grange Alex Bechuová.

Hotelům se prý zvedly sedminásobně ceny za energie. "Měníme toho mnoho. Žárovky za LED diody, zkracujeme otevírací dobu lázní. Ručníky pereme v noci, protože ceny jsou v noci poloviční," nastínil majitel hotelu Champs Fleuris Jean-Marie Michaud. Obec mimo jiné zavedla další opatření. Například snížení teploty vody ve veřejném bazénu o jeden až dva stupně Celsia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.