Solární panely prudce zlevňují. Pořídit si elektrárnu na dům se teď vyplatí

Největší solární boom byl u nás vloni. Kdo ale počkal se stavbou fotovoltaiky do letoška, ušetří v průměru 20 procent. "Vstupní investice se nám výrazně snížila, řádově o 20 procent. Pokud se bavíme o nejtypičtější 10 kWp, dříve to bylo 600 až 700 tisíc, nyní se pohybujeme v rozmezí okolo půl milionu korun," říká prodejce Jakub Čáslava.

V září byly ceny solárních panelů o 10 procent nižší než v srpnu, od začátku roku je pokles o třetinu. Je to díky souběhu několika faktorů, například USA chtějí podporovat vlastní výrobce, a proto na dovoz čínských fotopanelů uvalily 35procentní clo.

[chooze:article;value:526143]

"Vznikají nové technologie, ty straší panely se zlevňují, a tím, jak evropský trh zaplavují čínské komponenty, tak to vede ke zlevnění," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Někteří ekonomové dokonce tvrdí, že solární panely se prodávají už pod výrobní cenou, aby výrobci minimalizovali své ztráty. A pozor, jsou velké rozdíly mezi společnostmi, které panely dodají a namontují. Před podpisem smlouvy dbejte na renomé firmy a porovnejte několik nabídek. "Některé společnosti na dotace hřeší, proto mají úmyslně vyšší ceny s tím, že část ceny zaplatí zákazník a ne stát," pokračoval Křeček.

[chooze:article;value:526364]

Dotace na solární elektrárnu stát pořád vyplácí. Když vás bude stát přes 400 tisíc, půlku vám přispěje stát. "Návratnost investice závisí na pořizovací ceně, ale důležitější je cena aktuální energie, nyní něco mezi pěti a osmi lety," dodal Čáslava.

Dodavatel by měl mít také všechny potřebné certifikáty. Neodborná instalace vede stále častěji k požárům. "Vloni jsme za celý loňský rok evidovali 28 požárů fotovoltaik, letos jsme za prvních sedm měsíců už na 45," vypočítala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Své si se soláry užil i pan Petr Turnský. "Přestaly fungovat baterie, svítí červeně, nakonec to všechno skončilo u soudu," popsal.

Výrobci většinou udávají, že životnost solárních panelů je mezi 20 a 25 lety. Za letošní rok si u nás nechalo fotovoltaiku na dům zavést 45 tisíc domácností.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.