Sopka na Islandu může kdykoliv znovu vybuchnout. Pod zemí proudí magma

[chooze:gallery;value:34193]

​Islandský poloostrov Reykjanes zažil o víkendu druhou sopečnou erupci za necelý měsíc. Na kraji čtyřtisícového Grindavíku, který museli od listopadu opakovaně evakuovat, se v neděli vytvořily dvě trhliny a pohltily tři domy. Větší z trhlin byla dlouhá téměř kilometr.

Podle vulkanologů se sice situace od té doby mírně uklidnila, odborníci ale zároveň varují, že může dojít k ještě masivnějším erupcím. "A to bez varování," upozorňuje portál Live Science. "To, co zažívá teď, nepostihlo poloostrov osm století," řekl vulkanolog z Oxfordské univerzity David Pyle. "Máme tu pět erupcí v rozmezí tří let," připomněl.

[chooze:article;value:537344]

Po nedělním ohnivém divadlu, kdy země polykala domy, se situace uklidnila. "Trhliny u Grindavíku v pondělí nebyly aktivní a produkce lávy z větší ze dvou trhlin severně od města se snižovala," sdělila vulkanoložka Rikke Pedersenová agentuře Reuters. To ale podle odborníků nemusí nic znamenat.

​Pod městem stále existuje pohyb magmatu a nelze vyloučit nové ničivé výbuchy, a to zcela bez varování. Před nedělní erupcí nebyly na měřicích přístrojích také vidět žádné signály, upozorňuje Live Science.

"GPS data nám ukázala zvýšený tok magmatu, a proto je zde možnost otevření dalších trhlin," uvedla Lovísa Gudmundsdóttir z islandského meteorologického úřadu.

​Sopka na Islandu znovu vybuchla. Ze země tryská láva, valí se do města (14/1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.