Sopka Popocatépetl je stále aktivní. Evakuace by se týkala 3,5 milionu lidí

Druhá nejvyšší hora Mexika se po letech opět probudila, aktivní je už od poloviny května. Místní úřady jsou neustále v pohotovosti. Přesto stále uklidňují obyvatele a zdůrazňují, že není nutné panikařit.

Lidé, kteří žijí v blízkosti sopky, jsou na prach zvyklí, ovšem teď je ho prý moc. "Popel vyvržený sopkou je tady všude. Některé děti bolí oči anebo je škrábe v krku," popsala obyvatelka Juana Hernándezová.

"První den byl nejhorší. Popel byl všude, byl hodně hustý. Ale teď už se to hodně zlepšilo. Masky už tolik nepoužíváme, ale myslím, že jsou stále nutné," shrnul farmář Daniel Apanco.

[chooze:article;value:499399]

​Kromě roušek nosí lidé i brýle, úřady doporučily utěsnit okna a dveře a mít na sobě neustále dlouhé kalhoty a rukávy. Lidé raději přikrývají i své studny s pitnou vodou, aby je ochránili před všudypřítomným popelem.

Mexická sopka se po staletích znovu probudila v roce 1994. Pokud by teď úřady musely použít krizový plán, evakuovalo by se asi 3,5 milionu lidí.

I na evropském kontinentu se nedávno probudila italská sopka Etna. Úřady na Sicílii kvůli sopečné aktivitě musely dočasně uzavřít mezinárodní letiště. Teď už to ale vypadá, že se sopka opět uložila ke spánku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.