Souboj titánů. Zima nakonec může být úplně jiná, do hry vstupuje indický Niño

Jak se blíží listopad, nejen Evropu znepokojují vyhlídky související s jevem El Niño, který má přinést velmi tuhou zimu (více se dozvíte například v tomto článku). Faktory, které ovlivňují počasí po celém světě, jsou ale složitější, a tak tento scénář není nevyhnutelný.

Kartami může podle webu Severe Weather Europe významně zamíchat fenomén zvaný indicko-oceánský dipól (IOD), kterému se přezdívá indický Niño. Jak už naznačuje samotný název, jedná se o anomálii v Indickém oceánu, která se skládá ze dvou pólů. Je to v podstatě nerovnováha mezi teplotami ve východní a západní části této obrovské vodní plochy. 

[chooze:article;value:525038]

​Zásadní informací je, že – stejně jako se jev ENSO dělí na fáze El Niño a La Niña – indicko-oceánský dipól má pozitivní a negativní fázi. Svět se přitom aktuálně nachází ve velmi silné pozitivní fázi IOD. "Ta letošní je ve skutečnosti nejsilnější pozitivní fází od roku 2019 a druhou nejsilnější za posledních 25 let," uvádí Severe Weather Europe ve svém článku, který se opírá o několik meteorologických modelů. 

Očekává se, že pozitivní fáze IOD dosáhne svého vrcholu na konci podzimu a její vliv na globální počasí bude doznívat během zimy. Pozitivní IOD sice napomáhá nižším teplotám na jihu a jihozápadu USA, na severu a východě USA, v Kanadě a Evropě ale přispívá k teplejší a vlhčí zimě. 

To potvrzují i měření v zimní sezoně 2019/2020, kdy evropskou zimu také ovlivňovala pozitivní fáze IOD. "Severní Evropa a Spojené království zažily v sezoně 2019/2020 výjimečně teplou a vlhkou zimu," píší vědci v odborném článku, který byl v roce 2020 publikovaný v odborném časopise Atmospheric Science Letters.

[chooze:article;value:523642]

​Velký vliv na to měla abnormálně silná pozitivní severoatlantická oscilace, výzkumníci ale připomínají i to, že na začátku zimy byla pozorována také nebývale silná pozitivní fáze IOD. Co to tedy znamená pro počasí v příštích týdnech a měsících?

Zatímco El Niño může přinést kruté mrazy, pozitivní IOD napomáhá mírnému a vlhkému průběhu zimy. Paradoxem je, že se oba jevy navzájem ovlivňují a jsou provázané – je to totiž právě El Niño, který vytváří podmínky pro vznik pozitivní fáze IOD. Vliv kterého z nich nakonec v Evropě převáží, tak zatím není možné s jistotou říci. Zima ale nakonec může být úplně jiná, než dosavadní modely naznačovaly. 

Minulý týden v Česku napadl první sníh v zimní sezoně 2023/2024:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.