Soud Kramnému zamítl obnovu procesu. Bitva pokračuje, říká obhájkyně

Krajský soud v Ostravě Petru Kramnému svým pátečním rozhodnutím radost neudělal. Muž byl v roce 2016 odsouzen k 28letému trestu ve vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě, dodnes ale svou vinu odmítá.

Proto požádal o obnovení procesu, což v pátek dopoledne soud zamítl – nebyly podle něj shledány důvody pro obnovu. "Podle mě to bylo jediné nevyhnutelné rozhodnutí. Odsouzený svůj návrh nepodpořil novými skutečnostmi, natož takovými, které by měly potenciál zvrátit původní odsuzující verdikt," vyjádřil se státní zástupce Vít Legerský.

"Předložil tři nové znalecké posudky, které ale byly založené na skutečnostech, jež byly známé již v předchozím řízení. Vycházely z pitevních nálezů, histologických vzorků, které ale byly opakovaně probírány. Noví znalci, navíc jeden z nich ty vzorky neviděl vůbec, dospěli k nejednoznačným závěrům, které nebyly přesvědčivé," dodal Legerský.

[chooze:article;value:477206]

Právě na základě nových znaleckých posudků chtěla obhájkyně Kramného Jana Rejžková řízení obnovit. Podle ní vylučují předchozí závěry, že žena a dívka zemřely po zásahu elektrickým proudem. "To, že můj klient na místě podal stížnost, byla předvídatelná reakce – budeme pokračovat dál. Není to jediný případ, kdy až na základě verdiktu Ústavního soudu došlo ke změně rozhodnutí. Pokračujeme dál, ta válka ještě neskončila," nechala se slyšet Rejžková.

Kramného manželka Monika a dcera Klára zemřely v červenci roku 2013 na dovolené v Hurghadě. První zprávy hovořily o otravě jídlem, pozdější informace naznačovaly, že žena s dívkou pozřely jed. O rok později se na vyšetřování v Egyptě začal podílet tým českých kriminalistů a následná pitva odhalila, že příčinou smrti bylo selhání srdce po zásahu elektrickým proudem.

O obnovu řízení Kramný bojoval od roku 2018.

[chooze:gallery;value:29518]

V roce 2020 soud uložil podmíněný trest dvěma znalcům, kteří podle něj vypracovali posudky zkresleně ve prospěch Kramného:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.