Soud nepravomocně poslal do vězení expolitiky ČSSD. Měli tunelovat evropské dotace

V případu korupční kauzy jde o stavbu termálních lázní v Chrastavě, opravu Hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukci rozhledny a restaurace Liberecká výšina. V kauze z let 2008 až 2012 figuruje 11 obžalovaných.

"Rozdělili si úkoly tak, aby získali dotace na podniky, který fakticky samy fungovaly," prohlásil soudce Richard Skýba. 

Hlavou skupiny byl podle soudu podnikatel Jan Imlauf, který po fiktivním převodu akcií na firmy, jež ale stále ovládal, usiloval o dotace, aby si za ně opravil vlastní majetek, tedy Termální lázně Chrastava, jablonecký Hotel Praha a rozhlednu s restaurací Liberecká Výšina. Dotace mu měli přihrát tehdejší europoslanec Dušek s náměstkem hejtmana.

[chooze:article;value:509541]

"Měli vliv na regionální radu, tak na krajské zastupitelstvo, protože ty dotace šly z několika zdrojů," upozornil soudce. A protože nic není zadarmo, měli si říci i o úplatek. "Chtěli osm milionů, ale on ty peníze neměl, proto to bylo řešeno tím, že se na ně převede nemovitost," dodal Skýba. Tu získala europoslancova družka. Kauza se ve finále rozrostla na 12 obžalovaných, z nichž jeden mezitím zemřel.  

Trojice se hájí tím, že jde o nesmysl, protože mezi politiky a podnikatelem prý panovala velká nevraživost. Případ řeší Krajský soud v Liberci od roku 2019 a během té doby se na něm vystřídali už dva soudci.

Pouze jeden z 11 obžalovaných si rozsudek vyslechnout nepřišel. U soudu je zastupovali pouze jejich advokáti.

Imlaufa soud poslal na šest, Duška a Seppa pak na pět let do věznice s ostrahou. Zaplatit musí peněžité tresty a státu vrátit 74 milionů korun i s úroky za sedm let. Ostatní obžalovaní vyvázli s menšími tresty.

Případ teď míří k Vrchnímu soudu do Prahy, protože se advokáti všech 11 obžalovaných na místě proti rozsudku odvolali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.