Soud obvinil čtveřici podezřelých z útoku v Krasnogorsku z terorismu. Hrozí jim doživotí

Ruská média obviněné identifikovala jako Murodaliho Radžabalizodu, Dalerdžona Mirzojeva, Muhammadsobira Fajzova a Fariduniho Šamsudina, přičemž soud potvrdil jejich tádžické občanství. Podle zprávy Rádia Svobodná Evropa se tři ze čtyř obžalovaných během neveřejného zasedání přiznali ke všem obviněním.

Ruská tisková agentura TASS s odkazem na vyšetřující orgány uvedla, že obviněný Fajzov měl útok vražedného komanda v koncertní hale natáčet. Soud na obviněné uvalil dvouměsíční vyšetřovací vazbu. Podle ruských zákonů jim hrozí trest odnětí svobody až na doživotí.

[chooze:article;value:547839]

Federální bezpečnostní služba (FSB) již dříve uvedla, že v souvislosti s teroristickým činem v Krasnogorsku zadržela 11 podezřelých osob. Podle FSB se jednalo o cizince, ale jejich totožnost nebyla zveřejněna.

Ruská média po útoku zveřejnila informaci, podle které útočníci z místa činu odjeli bílým renaultem. Toto vozidlo bylo nalezeno v noci na sobotu u obce Chacun v Karačevském okrese v Brjanské oblasti. Vůz na znamení strážců zákona nezastavil a pokusil se ujet, uvedl na telegramu ruský zákonodárce Alexandr Chinštejn.

Při následném pronásledování došlo k havárii, při které byl jeden terorista na místě zadržen a ostatní uprchli do lesa. Ve vozidle byla podle jeho slov nalezena pistole Makarov, zásobník do útočné pušky AKM a pasy tádžických občanů.

Tádžická vláda, která je blízkým spojencem Moskvy, trvá na tom, že od ruských úřadů zatím neobdržela žádné "oficiální informace" o Tádžicích, kteří se údajně podíleli na útoku.

Deník Kyiv Independent s odkazem na aktualizovaná data moskevských úřadů uvedl, že při pátečním útoku v koncertní hale Krokus v Krasnogorsku na předměstí Moskvy zahynulo nejméně 137 lidí a nejméně 140 jich bylo zraněno.

Přestože Moskva naznačila jejich možné spojení s Ukrajinou, k odpovědnosti za útok se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (ISIS). Svou účast oznámila v příspěvku na telegramu zveřejněném po útoku. "Vojáci Islámského státu zaútočili na velký dav křesťanů ve městě Krasnogorsk... zabili a zranili stovky lidí," uvedl ISIS v prohlášení.

Radikální islamistická teroristická organizace v sobotu zveřejnila záběry ze smrtícího útoku prostřednictvím tiskové agentury Amaq, která je s touto teroristickou skupinou spojena. Na záběrech ISIS je vidět, jak se ozbrojenci nahrávají, když pronásledují lidi ve vestibulu haly a střílejí na ně z bezprostřední blízkosti z útočných pušek. Na záběrech je také vidět, jak ozbrojenec několikrát bodne nožem do těla ležícího na podlaze.

Putin hrozí odplatou za útok v Moskvě. Z pomoci teroristům osočil Ukrajinu (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.