Soud poslal za vraždu novináře Kuciaka Zsuzsovou na 25 let do vězení. Kočnera osvobodil

[chooze:gallery;value:31790]

​Specializovaný trestní soud znovu rozhoduje v případě vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky. Kauzu probírá znovu poté, co jeho původní rozsudek zrušil Nejvyšší soud, připomněl web tvnoviny.sk.

Rozhodl, že Zsuzsová je vinná z objednávky vraždy Kuciaka. Osobní údaje o novináři podle soudu předala Andruskovi, který je dále posunul vrahům. Soud ji za to poslal na 25 let do vězení.

Kočnera ale osvobodil. Všichni soudcové senátu ale nebyli o jeho nevinně přesvědčeni. Rozhodli v poměru dva ku jednomu. Rodiče zavražděného novináře se chtějí odvolat.

"Alena Zsuzsová je odsouzená a Marian Kočner ne. Názor si udělejte sami," řekl po rozsudku otec novináře Jozef Kuciak. "Fuj slovenskému soudnictví," reagovala Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny.

[chooze:article;value:455445]

Miroslav Marček a Tomáš Szabó za vraždu podle soudu dostali 50 tisíc eur (1,1 milionu korun). Později žádali kvůli medializaci dalších 10 tisíc eur (asi 240 tisíc).

Z úkladné vraždy Kuciaka a Kušnírové a přípravy vražd prokurátorů Maroše Žilinky, Petra Šufliarského a Daniela Lipšice vinila prokuratura Zsuzsovou i Kočnera. Pro oba navrhovala doživotí. Nakonec dostala Zsuzsová 25 let a Kočnera senát osvobodil. Po vyhlášení rozsudku rodiče obětí opustili místnost.

Zsuzsová vinna i z přípravy vražd prokurátorů

Zsuzsovou společně s Dušanem Kracinou ve středu soud uznal vinnými z toho, že připravovali vraždu Maroše Žilinky. Zoltán Andruskó podle soudu oslovil skrz Zsuzsovou Miroslava Marčeka a Tomáš Szabóa, kteří jsou momentálně ve vězení za vraždu Kuciaka. Ti to však odmítli, takže se Andruskó obrátil na Kracinu. Kracina dostal trest 8 let vězení.

Soud odsoudil Zsuzsovou i z objednávky vraždy prokurátora Šufliarského. I v těchto případech je podle soudu Kočner nevinný.

Obžaloba tvrdila, že Kočner si objednal vraždu Kuciaka, jelikož novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost. Zsuzsová měla zločin zprostředkovat. Podle soudu ale Kočner vraždu neobjednal.

[chooze:article;value:437829]

Za vraždu si už odpykávají dlouhodobé tresty tři lidé, včetně vraha. Soud v roce 2020 zprostil Kočnera a Zsuzsovou obžaloby. Rozhodnutí ale Nejvyšší soud zrušil o rok později. Senát tak musel případ projednávat nanovo, upozornil web deníku SME.

Kuciak se ve svých článcích věnoval korupci, daňovým podvodům či propojení oligarchů na politické špičky. Jeho úkladná vražda spustila největší protesty v moderních dějinách Slovenska. Jejich výsledkem byl konec premiéra Roberta Fica. Postupně se vyměnilo i vedení tamní policie.

Právoplatně odsouzení jsou za vraždu už Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Na 15 let poslal soud do vězení i Zoltána Andruska, který je vraždou pověřil. Podle obžaloby na popud Zsuzsové, která vše řešila za Kočnera.

Soudu za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se věnovalo vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.