Soud potrestal dva majitele autoškol. Měli brát úplatky za řidičáky

Majitel autoškoly opustil soudní síň bez jediného slova. Soud s Ladislavem Čičmancem a dalším obžalovaným Radoslavem Fišerou netrval ani hodinu.

"Soud shledal podmínky pro schválení této dohody za splněné. Za vinu jim bylo kladeno 80 skutků," řekl mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř.

"Oba obvinění obdrželi trest odnětí svobody v délce tří let, který je podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. K tomu byly uloženy peněžité tresty, a to 200 tisíc a 50 tisíc korun," prohlásil státní zástupce Roman Šíř.

[chooze:article;value:509334]

Loni v květnu připravilo zásahové komando budíček zkušebním komisařům a majitelům autoškol na pátou ráno. Pro jednoho ze zkušebních komisařů si kriminalisté dojeli přímo do jeho bydliště. Policie také zapečetila dveře kanceláří zkušebních komisařů v tanvaldském městském úřadu. 

Měli brát úplatky za to, že žák zkouškou úspěšně projde. Kdo si připlatil, nemusel ani za volant. Do poslední chvíle netušili, že správné odpovědi vyplňují za kriminalisty, kteří je měli v hledáčku. Na korupci dlouho upozorňoval šéf asociace komisařů. Předloni kvůli tomu dokonce dva dny stávkovali.

"Ten, kdo dostane řidičské oprávnění, aniž by splnil státem stanovený podmínky, tak je i pro společnost velmi nebezpečný," vysvětlil mluvčí Asociace zkušebních komisařů Jan Bajgar.

[chooze:article;value:508248]

Neúspěšní žáci z Liberce se nápadně stahovali na Jablonecko. "Žáci, kteří nemůžou uspět, nám odchází do menších obcí," postěžovala si dříve liberecká zkušební komisařka Martina Vojtěchová.

Jak to u takových autoškol chodilo, popsala absolventka, která snazší cestě k řidičáku odolala. "Dělala jsem to na víc pokusů a kamarádi mi pak doporučili, abych šla do Tanvaldu, protože to tam prý každý udělá na první pokus," prozradila.

Žáci, kteří získali řidičské oprávnění podvodem, o něj brzy přijdou. Rozsudek je pravomocný. O dalších dvou majitelích autoškol bude soud rozhodovat přesně za týden.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.