Soud řešil korupci v nemocnicích. Do vazby poslal pět obviněných

Podnikatel Tomáš Burian má být šéfem celé skupiny. Tvrdí to úniky z vyšetřovacího spisu, které zveřejnila některá média. Měl vybírat firmy, které nemocnicím dodají vybavení a také zastrašovat ty, kteří nespolupracovali.

"Klient byl vzat do vazby a zvážíme podání stížnosti. Jsme úplně na začátku trestního procesu, necítí se vinen. Doufá, že se to prokáže," řekl Burianův advokát Radek Jilg.

[chooze:article;value:542761]

Ve vazbě skončil také bývalý ředitel Krajské zdravotní, která vlastní sedm největších nemocnic v Ústeckém kraji. Petr Malý se ale vyhnul kamerám, policie ho vedla vnitřním blokem. "Klient si nepřeje, abych celou tu záležitost komentoval. Takže žádné vyjádření, omlouvám se," uvedl Malého právník Jan Hrazdira.

Do vazby šli také dva podnikatelé, kteří měli do nemocnic dodávat vybavení s 10% přirážkou. Ta měla být použita na úplatky pro obviněné. "Soud vyhověl ve všech případech mým návrhům vzetí do vazby, bylo tam vzato pět obviněných s tím, že žádné nenabylo právní moci," informoval zástupce evropského žalobce Lukáš Jindra.

V úplatkářské kauze bylo obviněno celkem deset lidí, zbylých pět policie vyslechla. A podle kriminalistů už nehrozí, že by opakovali trestnou činnost, uprchli anebo ovlivňovali svědky. Posledním obviněným, kterého ve středu soud poslal do vazby, je ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. "Je to koluzní vazba jenom, nic jiného," sdělil zmocněnec obviněného.

Skupina si měla rozdělit úplatky ve výši nejméně 25 milionů korun. Vyšetřovatelé je obvinili z poškozování finančních zájmů Evropské unie (EU), korupce a praní špinavých peněz. Hrozí jim až 10leté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.