Soud rozhodne o Izraeli. Může mu nařídit konec vojenských operací v Gaze

Koncem loňského prosince se na Mezinárodní trestní soud v Haagu obrátila Jihoafrická republika, podle které Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Případem se od ledna zabývá panel 17 soudců, jak informovala agentura AP.

V pátek ve 13:00 haagský soud vydá usnesení o předběžných opatřeních, což by mohlo zahrnout i rozhodnutí o zastavení izraelských vojenských operací v Pásmu Gazy. Zda Izrael páchá genocidu, či ne, zatím soudci neurčili. Izrael obvinění odmítá, bojuje dle svých slov proti teroristům, ne proti civilistům.

"Očekáváme, že Mezinárodní trestní soud tato podvržená a klamná obvinění zamítne," uvedl mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy. Není jasné, zda by se Izrael v případě stopky pro vojenské operace rozhodnutí soudu podřídil.

[chooze:article;value:536772]

​Boje mezi izraelskou armádou a členy teroristické organizace Hamás se rozhořely po brutálním útoku palestinských ozbrojenců na vojáky i civilisty v okolí Pásma Gazy loni 7. října. Tehdy zemřelo přes 1 400 lidí. Další oběti pak přinesla pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy, kde zemřelo podle tamních úřadů asi 25 tisíc Palestinců, ozbrojenců i civilistů, a přes 200 izraelských vojáků.

Černý den pro Izrael, během jednoho dne přišel o desítky vojáků. Podívejte se na úterní reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.