Soud s Peltou pokračuje. Dorazili i další aktéři kauzy

Ještě před pár dny promlouval Miroslav Pelta k delegátům valné hromady Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Od úterý už zase běhá po soudech. K soudu přišel ve středu dle svých slov s pokorou.

Loňský rozsudek městského soudu poslal Peltu na šest let do vězení kvůli údajnému ovlivňování přidělování státních dotací za desítky milionů korun. Ještě o půl roku víc dostala jeho někdejší milenka a bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Vinu oba odmítají.

Další tři obžalované v kauze rozsudek městského soudu obžaloby zprostil. Proti tomu se ale zase odvolal státní zástupce a u odvolacího líčení tak trojice nechybí.

Advokáti Pelty i Kratochvílové chtějí rozsudek městského soudu zrušit. To samé požadoval v závěrečné řeči i státní zástupce, důvod má ale jiný. Chce přísnější tresty. "By bylo na místě ten skutek jednak popsat jinak, a jednak kvalifikovat jinak. Což by měl učinit ten nalézací soud," prohlásil státní zástupce Ondřej Trčka.

[chooze:article;value:501827]

​V úterý přednesli aktéři odvolacího líčení své důvody, proč by měl soud rozhodnout v jejich prospěch. Ve středu vystoupil soudní znalec. Kvůli poradě senátu odložil soudce další líčení na čtvrteční dopoledne. To zazní i verdikt. 

Kauza se táhne už od května 2017, kdy Peltu přímo v sídle fotbalové asociace na Strahově zadržela policie. Následně rezignoval na funkci předsedy, členem FAČR ale zůstal. Městský soud ho uznal vinným už dvakrát, v prvním případě Pelta s odvoláním u vrchního soudu uspěl.

Kromě někdejšího předsedy českého fotbalu Pelty se brzy před soud vrátí i bývalý místopředseda. Roman Berbr si má za dva týdny vyslechnout rozsudek v kauze údajné korupce a ovlivňování zápasů. Žalobce pro něj navrhl sedm let vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.