Soud se zastal Němcové. Slova o ruských parchantech na protestech nevadí

"Na Václavském náměstí se sešla ruská pátá kolona s naší pátou kolonou. Našinci plivli na státní svátek země, která vznikla s ideou svobody, suverenity a demokracie. Ruští parchanti žijící v ČR se oklepali a rozkládají naši společnost. Protože jsme je včas nevyhodili," napsala na sociální síti X (tehdy Twitter) Němcová po protivládní demonstraci desítek tisíců lidí loni v říjnu.

Podle Naxery mohlo jít o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, případně o podněcování k nenávisti. Odmítla to ale policie, státní zastupitelství a nakonec i Ústavní soud.

[chooze:article;value:502425]

"Obecně se lze ztotožnit se závěry městského státního zastupitelství, že obdobné výroky v reakci na předmětnou situaci mohou představovat kritiku válečné agrese a osob tuto agresi podporujících, požívající ochranu čl. 17 Listiny, v němž je zakotveno právo na svobodu projevu. Z hlediska dalších eventuálních práv stěžovatele (či jeho klientů) pak Ústavní soud dodává, že se každý může domáhat ochrany svého práva na ochranu osobnosti samostatně v řízení před civilními soudy," napsal v usnesení předseda senátu soudu Jiří Zemánek.

Němcová reagovala na demonstraci organizovanou Ladislavem Vrabelem 28. října 2022. Poté před Národním muzeem proběhly potyčky mezi protestujícími a jejich odpůrci i policií. 

Na Václavském náměstí proběhla 28. října 2022 místo oslav demonstrace. Sešly se desítky tisíc lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.