Soud v Coloradu vyřadil Trumpa z prezidentských voleb. Není prý způsobilý

Přelomové rozhodnutí přijal soud těsnou většinou 4:3 a opírá se o starý dodatek americké ústavy, který zakazuje představitelům, kteří se zapojili do "povstání nebo vzpoury", zastávat veřejný úřad, uvedla agentura Reuters.

Trump se tak stal prvním prezidentským kandidátem v historii USA, který je považován za nezpůsobilého pro funkci šéfa Bílého domu.

Coloradský Nejvyšší soud rozhodnutí zdůvodnil Trumpovou roli při útoku jeho příznivců na Kapitol po prohraných volbách lednu roku 2021. Zákaz se vztahuje na republikánské primárky v Coloradu a soud jeho účinnost odložil do 4. ledna příštího roku, aby se Trump mohl odvolat k Nejvyššímu soudu Spojených států.

[chooze:article;value:528714]

​Trumpovi právníci obratem oznámili, že tak učiní. "Toto rozhodnutí vydané Nejvyšším soudem v Coloradu útočí na samotné jádro demokracie tohoto národa. Neobstojí a my věříme, že Nejvyšší soud toto protiústavní nařízení zruší," citovala agentura AP mluvčí Trumpova právnického týmu Alinu Habbovou.

Samotná neúčast ve volbách v tradičně demokratům nakloněném Coloradu by pro Trumpa v důsledku příliš neznamenala. Rozhodnutí však může být precedentem pro mnohé další státy, ve kterých jsou proti účasti Trumpa ve volbách podané podobné žaloby. Zatím jejich předkladatelé neuspěli v Minnesotě, Michiganu či Arizoně. Po přelomovém rozhodnutí z Colorada může být mnohé jinak. Navíc podle CNN není jisté, zda se konzervativní Nejvyšší soud USA postaví na Trumpovu stranu.

Zmíněný dodatek americké ústavy byl přijatý po občanské válce a měl zabránit představitelům poražené konfederace, aby se dostali k moci, jakmile se jižanské státy znovu připojí k Unii. Dosud byl použit výjimečně, nikdy však v případě prezidentského kandidáta.

Téma rozebral amerikanista Kryštof Kozák:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.