Soud vzal matce dceru a svěřil ji otci. Názor dítěte ho nezajímal

Přetahovaná o dítě je téměř vždy nejbolestivější částí rozvodu, a to jak pro rodiče, tak pro dítě samotné. Soudní spor, který řešil Městský soud v Praze, se táhne už několik let, během kterých se otec a matka nemohli dohodnout na tom, kdo se bude starat o jejich dceru.

Zatímco matka chtěla omezit kontakt dcery s jejím otcem co nejvíce, otec naopak požadoval střídavou péči. Městský soud v Praze letos v červenci rozhodl, že děvče dostane do péče otec. Matka totiž podle soudu přenechávala péči o dceru její babičce, protože sama pracovala ve dvou zaměstnáních.

[chooze:article;value:518324]

S tím se však matka nehodlala smířit a podala ústavní stížnost, kterou se snažila rozhodnutí městského soudu zrušit. Ústavní soud jí nakonec dal za pravdu. Mohla za to jedna okolnost, kterou městský soud nezvážil.

Tou byla samotná vůle dcery. "Nezletilá opakovaně projevila a zdůvodnila své přání nebýt v péči otce a stýkat se s ním pouze minimálně. Městský soud zásadně změnil dosavadní výchovné prostředí nezletilé i přes dlouhodobou absenci kontaktu s otcem, projevené vůli a navzdory závěrům znalce," uvedla mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Ústavní soud tak celý případ vrátil zpátky Městskému soudu v Praze k přehodnocení. "Rozhodnutí Ústavního soudu otevírá možnost nového projednání věci, respektujícího základní práva účastníků. Zohlednění nejlepšího zájmu nezletilé se musí projevit v odůvodnění budoucího rozhodnutí, nicméně tento nejlepší zájem se nemusí shodovat s vysloveným přáním," dodala Abbasi.

Ústavní soud stížnost zamítl. Případ zemřelého Roma tak míří do Štrasburku (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.